Следва

Момичето от Ипанема вдъхновява Escada за лятото

Walter Van Beirendonck. Сложно за произнасяне име за един истински моден поет

Случвало ли ти се е да попаднеш на някоя фигура в модния свят, чието име срещаш често и с времето се запечатва...

All fashion преди 13 години

Случвало ли ти се е да попаднеш на някоя фигура в модния свят, чието име срещаш често и с времето се запечатва в съзнанието ти, макар и само визуално?

Понякога, дори не можеш да произнесеш името, но попаднеш ли на него - няма начин да го сбъркаш.

Walter Van Beirendonck (Валтер Ван Байрендонк) е едно такова име. Сезон след сезон той е неизменно присъствие на световния подиум, затова и тази седмица решихме да се запознаем по-отблизо с нашумелия белгийски дизайнер.

Van Beirendonck е роден през 1957г. в Брехт, Белгия. На 23 години завършва прочутата Кралска Художествена Академия в Антверпен. Заедно с петима други възпитаници на знатното школо, а именно - Dirk Van Saene, Dries Van Noten, Dirk Bikkembergs, Ann Demeulemeester и Marina Yee - става известен като част от ‘The Antwerp Six’.



Есен 2010

От 1983 година насам Walter Van Beirendonck представя своите колекции в Лондон, Париж и родната Белгия.

Той посочва музиката, изкуството, литературата и фолклорните мотиви, като главни вдъхновители на неговата марка.

Творенията му са лесно разпознаваеми заради грифичността, иновативните кройки и нестандартните цветни комбинации.


Есен 2010

Освен с работата върху своите колекции, той се занимава и с създаването на театрални костюми; често се изявява като куратор на изложби или като илюстратор на книги. Развива рекламните кампании на Coca Cola, Nissan, Vivienne Westwood и много други.

През 1997, той създава костюмите за турнето “PopMart” на U2. Две години по-късно Walter Van Beirendonck е награден със званието “Културен посланик на Фландрия”. Той вече е и преподавател в Кралската Художествена Академия в Антверпен.


Пролет 2011


Walter Van Beirendonck е неортодоксален и винаги много категоричен в посланието, което иска да изпрати чрез своите модни предложения.

Най-новата му колекция (Пролет 2011) е наречена Read My Skin (Прочети кожата ми - бел. ред.) и включва пастелни костюми, ризи и панталони “белязани” с думи като “страх”, “вяра” и “надежда”, наред с девизи като “Поетите се събират”.

Силата на неговите творби не остава незабелязана от модните доайени и с всяка негова колекция те задълбочават култа към него.

Името Walter Van Beirendonck е синоним на думи като артистичност, авангардност и свобода. Заслужава си да го запомниш и да се оставиш да бъдеш изненадан.
 

More from View Sofia

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 15 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.