Следва

Издай ни къде си и ще ти дадем награда

Изящна наука за добрия коктейл: Класически Джордж Клуни с маслинка. Пардон, Мартини

Прочутият американски журналист и литератор Х. Л. Менкен е обичал да казва, че мартини-то е “единственото...

Food преди 13 години

Прочутият американски журналист и литератор Х. Л. Менкен е обичал да казва, че мартини-то е “единственото американско откритие, което е толкова перфектно, колкото сонета”. А кои сме ние, за да възразим?!

Мартини е коктейл, който се прави с джин, вермут и се гарнира с маслини. “Еликсирът на спокойствието”, както често бива наричано мартинито, е може би едно от най-разпространените и обичани питиета по целия свят.

За да проследим историята му, трябва да се върнем точно 147 години назад във времето, когато Martini & Rossi създават Martini Rossi сух вермут.

Когато питието пристига в САЩ, барманът на хотел Knickerbocker в Ню Йорк го забърква инцидентно с вермут и в последствие го нарича просто мартини.

Писателят Съмърсет Моъм е смятал, че мартинито винаги тябва да е правено с шейкър, а не да бъде разбърквано, за да могат молекулите естествено да се подредят в самата консистенция. Оттам идва и изразът “shaken, not stirred”, който Иън Флеминг прави известен в поредицата за Джеймс Бонд.

За разлика от оригиналната рецепта, обаче, агент 007 пие своето мартини с водка вместо с джин.

Ето и една бърза рецепта за класическо мартини:

75мл джин
15мл сух вермут
1 зелена маслина
6 кубчета лед


Използвай шейкър, за да смесиш джина, вермута и леда. Налей го в трапецовидна чаша за мартини. За перфектния завършек пусни в чашата маслина или две.



А ако този уикенд случайно си в София, а не в компанията на Джордж Клуни край езерото Комо, можеш да се насладиш на едно безупречно ледено мартини в бар One More, който се намира на ул. Цар Иван Шишман 12. Там го правят силно с малко вермут и много маслини.




И помни: Едно мартини е окей. Две са прекалено много, а три просто не са достатъчни!
Evviva!
 

More Food