Следва

Модната гилдия ще отдаде почит към McQueen на церемония в Лондон

Война на световете: LBD срещу LWD. Ще има ли победител

LBD (little black dress) както я наричат модистите, беше готова да остане във вечността, но днес тя сериозно се...

Fashion преди 13 години

В един свят на модата, където тенденциите се променят по-бързо, отколкото да намериш нещо в Wikipedia, запомнящите се стилове са наистина рядкост.

През 20-те години на миналия век Коко Шанел представя обикновена черна рокля за коктейли, впоследствие превърнала се в модна икона. След вмъкването на мотиви като цветя, ресни и панделки в малката черна рокля, носенето на дрехи от любителките на модата се промени завинаги.

Знаменитости като Одри Хепбърн, която е истинска легенда в киното и модата, популяризираха черната рокля и подобно на всичко, което става част от ежедневието и живота ни, малкото чудо се превърна в свещен предмет.

LBD (little black dress) както я наричат модистите, беше готова да остане във вечността, но днес тя сериозно се конкурира с контраста си – LWD или малката бяла рокля.

Странно, защото гардеробите на повечето дами са пълни поне с 15 малки черни рокли – от класически кройки до буфан ръкави, от мини размери до модели под коляното, LBD е във всички форми и интерпретации.
И няма как, след като непрестанно дизайнери и стилисти ни убеждаваха в нейната вечност, безпогрешност и сексапил.



Малката черна рокля е култ. Защото освен всичките си положителни качества, тя има магически сили. Първо, прави те по-слаба, второ, не изисква специално бельо, трето, прикрива всичко, после, отива си с всичко модно, и често не изисква никкави аксесоари за онези, които нямат талант в киченето на бижута.

През последните няколко месеца обаче, след магическата намеса на фотошоп и способността му да продава скини джинси за всяка фигура, малките черни рокли бяха пребоядисани в бели. Навсякъде, където погледнат фешън очичките на момичетата, открояват супер стилните малки бели рокли.



Изглежда дните на черното се преброени, след като белите рокли са единственият стилен избор за знаменитостите. Дженуари Джоунс, Блейк Лайвли, Даян Крюгер – всички те бяха видени, облечени в роклите с ангелския цвят. Обаче!!!

Докато тези холивудски създания изглеждат чудесно, за обикновеното момиче бялото може да бъде проблем. То изисква по-особено бельо, фобия от петна и прашни улици, страх от обем в талията и ханша и какво ли още не.



Но бялото има много положителни черти. Белият цвят е по-очевиден избор за лятото, защото 3 месеца на адски температури обикновено пренебрегваме всички тъмни цветове. Черното може и да е секси, но бялото е свежо, жизнено и енергично и достатъчно непорочност, за да го опорочиш (в хубавия смисъл, разбира се) с мини пола, голямо деколте или гол гръб. Освен всичко, бялата рокля подчертава тена, който си набавила от уикендите или отпуската на море. Пък и за градски разходки също става.



Но ако черното може всякак, то при бялото не е съвсем така, въпреки всичките му преимущества.

Защо ли!? Ами защото белият цвят не понася заоблените форми, или ако искаш да ги прикриеш, използвай правилото за един размер, може и два, по голяма рокля или риза.

Завържи в талията с хубав колан – кафяв или бял, и ще получиш изящно подчертани форми, действие почти като това на фотошопа. За мъжката риза няма правила. Само да е по-дълга от бельото ти и става на рокля без никакви притеснения.

Така че, ако бялата рокля те влече, 15-те малки черни рокли засега могат да намерят мястото си в дъното на гардероба ти.

Може би тяхното време е минало или може би са в заслужем отпуск в летните дни? Не можем да кажем със сигурност дали бялата магия ще ни съпътства през есенните вечери и дни. Все пак, всичко е мода и колкото и да ни отива бяло - днес е тук, утре го няма.

Малката бяла рокля може да е феномен, но все още не е класика. Имай го предвид!

А много вероятно е един ден Отело и Дездемона в модата да се влюбят толкова силно, че да не могат да живеят един без друг. А хибридът ще е най-великолепното творение, дело на любовта им.
 

More Fashion