Следва

ПО-чивка - Вила "Алба"

Мароко - земя на светлината

Инспирирани от светлите и приветливи горещи дни, не можехме да не помечтаем за поредното яко лятно приключение. Независимо дали...

Лица преди 16 години
Инспирирани от светлите и приветливи горещи дни, не можехме да не помечтаем за поредното яко лятно приключение. Независимо дали си готов да заминеш без да му мислиш много, или се колебаеш защо сме ти избрали тъкмо тази дестинация, всичко, което ти трябва да знаеш са три ключови думи - красиво, красиво, красиво...

Кралство Мароко, намиращо се в Северозападна Африка е мистична страна, смесила в себе си еднакво добре културите на Арабския свят, Исляма и Африканската екзотика. Бербери и Араби населяват територията на тази митологизирана земя, като придават на градовете и аромата на ориенталската хармония, и бохемски релакс под жарките лъчи на слънцето.


<@SITE_URLp>
В Мароко можем да видим добре облечени господа как пият традиционното Мароканско кафе с много захар, подпрели лакти на малката стъклена масичка, позиращи пред незнаен обектив. Сякаш Мароко се обитава от древността oт онзи мистичен дух на естетическата обвързаност на човека със своята земя. Именно поради тази причина, Мароканците са успели бързо да се превърнат в едни от най-добрите търговци и занаятчии.

Уникалното по рода си изкуство на търговия е притегателна сила за европейския свят, който още от дълбока древност проявява интерес към земите на днешния дом на Императорските Градове. Мароко получава това свое заслужено име, заради многовековната си история и множеството стари кралства, в центъра на които се е криела винаги онази светлина, привличаща ни и до днес към това чудно кътче.


<@SITE_URLp>
Когато говорим за Мароко, несъмнено си заслужава да споменем малките и големи живописни пазарчета, пресичащи като огромна мрежа от оживление цялата страна. Винаги можеш да поспориш с някой местен търговец и те уверяваме, че, ако успееш да бъдеш достатъчно добър оратор, цената от 50 евро за обикновено туристическо наргиле може да спадне до 6 евро, придружен от подарък - гривни, обеци, фиби и всякакви местни дрънкулки.


<@SITE_URLp>


Несъмнено обаче едно от нещата, които най-вече привличат туристи от близко и далеч в това огнище на южните страсти, е дългата брегова линия, покрай Атлантическия океан, която със своя ситен пясък, златисти отблясъци и мека прохладна вода, обещава добро забавление и релакс.

Ако си решил да опиташ от бляскавите лъчи на Мароканското слънце, препоръчваме ти следващите 2 града да присъстват като основни точки на твоята дестинация. Ваканционният ти трип ще бъде освежен и зареден с емоции, които предизвикват усмивки и само позитивни спомени.


<@SITE_URLp>

<@SITE_URLp>
Казабланка<@SITE_URLstrong> не е само най-големият град в Мароко, но и сборище на местната култура и изкуство. С множестото си малки кафененца на всеки тротоар, Казабланка запазва визията на Ориента. Но не бива да забравяме, че не там се крие влиянието на града. Може би точно в белия град се усеща най-силно френското влияние, което, за добро или зло, е превърнало улиците на това магично местенце в модни дефилета, където чалмите не са посрещнати добре, а скъпите маркови очила, белите ризи и естествената кожа властват от своя непризнат престол.

Огромният забързан метрополис е и индустриалният център на Мароко.


<@SITE_URLp>
Древното пристанище се е превърнало днес в модерен град с постройки в мавритански стил, обществени сгради, магазини, булеварди и паркове. Препоръчваме ти да посетиш Медината или античния площад, където се намира и една от най-старите и големи джамии в света - тази на Хасан Втори.

Маракеш или, както го наричат местните „огромното биещо сърце на Арабския свят”, носи приветливата душа на всеки негов жител. Позволяваме си да използваме подобна метафора, за да ти обрисуваме най-ясно аромата на града - или онова, което трудно би могло да се изкаже с думи. Маракеш е старата столица на Мароко и най-голямото средище на изкуствата, свидетелство за културен напредък.


<@SITE_URLp>
Множеството фестивали, старият град и усмихнатите търговци, готови да ти продадат дори щастието си на парчета, превръщат Маракеш<@SITE_URLstrong> в едно весело и вечноживо местенце. Сред многото атракции на античния площад (Джемаа-ел-Фна<@SITE_URLstrong>) е рядката пристройка в стил Алморавид на джамията на Коуба Баадийн, също и джамията Куутобия, и Двореца Дар Си Саид (музей на мароканското изкуство). Има редовни влакове и автобуси до Маракеш от Казабланка и Рабат.


<@SITE_URLp>
Предложението ни към теб тази седмица е за едно истинско приключение при берберите в Мароко. Избери типа почивка според възможностите и желанията ти. 


<@SITE_URLp>
Не пропускай да се отбиеш и в някое местно селце. Защо пък не да се отдадеш на любопитството си и да надникнеш отвъд предполагаемото? Съветът ни към теб е да не си правиш очаквания за Мароко!
Нищичко не може да ти опише блясъка в очите на туристите, а още по-малко може да ти разкаже за сърдечните трепети, които ще те обземат, още щом прекрачиш прага на Екзотиката.

More from View Sofia

More Лица