Следва

Отново имаме новодошли във ViewSofia Shop

Triple Trouble: Кое е общото между Gareth Pugh и Лили Иванова?

Приключенията в копирането на идеи и криейтив нямат край в нашата мила родина, че и в съседство...

All fashion преди 13 години

Приключенията в копирането на идеи и криейтив нямат край в нашата мила родина, че и в съседство.

До този тъжен, но меродавен извод стигнахме окончателно след като видяхме случайно в интернет няколко видеоклипа.

Вчера си говорихме за copy-paste-a на световно ниво, а днес от световното, директно у нас.

Всички сме гледали онзи страхотен клип, направен от ShowStudio за колекцията за миналата зима на Gareth Pugh.

Всички сме го въртяли по няколко пъти и нямаше как точно това да не изникне в главите ни когато видяхме едно видео от края на 2009-а на голямата Лили Иванова.

Песента се казва „Сам”, но за нея няма да говорим, а за видеото. Ако започнем да изброяваме приликите между клипа на Лили и този на Gareth не би ни стигнал още един сайт място.


ShowStudio за Gareth Pugh Fall 2009

Но все пак – черно-бели контражурни кадри в профил, Лили се разхожда цялата в черно, дори на едно място развява плисиран копринен панталон. Облечена е с дрехи от същата колекция на Gareth, за която е снимано и неговото видео, впрочем, но това не е оправдание, нали.


Лили Иванова - Сам

Цялата концепция е същата, като изключим пианиста и китариста, а видеото свършва по абсолютно идентичен начин с началото на видеото, заснето от ShowStudio. Дотук с подсказките. Оставяме ви да откриете дали изобщо има разлики сами.

Но ако си мислите, че това е всичко, лъжете се. Пренасяме се на съседна територия – в Гърция. Певецът Giannis Ploutarxos, за учудване или не, също има клип, ужасяващо наподобяващ този, заснет за колекцията на Gareth Pugh.

Сега, да видим дали имаме красива жена, вързана на опашка, във феерични черни дрехи, разхождаща се на контражурен бял фон в профил – имаме! Дали имаме компютърно разполовяване на тялото – имаме! И още сумати прилики.


Giannis Ploutarxos - Thisavros

Не само стайлингът, не само обработването на кадрите, не само идеята, а изобщо всичко е идентично.

И изобщо, нямаше как да не си зададем един единствен въпрос – ЗАЩО?

Защо е нужно да ставаме свидетели на толкова нагло копиране, при положение, че истината излиза наяве само с един поглед.

А непрекъснато чуваме оттук-оттам, че имаме кадърни кадри. Ами щом е така, да се залавят за работа, че това на нищо не прилича.
 

More All fashion