Следва

Face to face - Александра Раева

Face to face - Ваня Бонева. Бижуто като огледало на характера

Отидохме в Royal House на Витоша специално заради изложбата бижута на Boucheron. Нямаша как да пропуснем да разгледамe...

Interviews преди 16 години

Отидохме в Royal House<@SITE_URLstrong> на „Витоша”<@SITE_URLstrong> специално заради изложбата бижута на Boucheron<@SITE_URLstrong>. Нямаша как да пропуснем да разгледамe и снимаме изключителните скъпоценни предмети с цени от 3 до 97 хиляди Евро. Почти всичко беше купено преди ние да се сетим, но много бързо ни стана ясно защо. Бижутата на Boucheron<@SITE_URLstrong>, освен красиви предмети, имат силата на талисмани и носят силни послания.

И се познават много, много отдалеч.





Когато през 1848 година Frederique Bouchron<@SITE_URLstrong> основава бижутерската си фирма, той все още не знае, че ще се превърне в личния бижутер на шейха на Иран например, на цар Александър III<@SITE_URLstrong>, на кралица Ферида на Египет<@SITE_URLstrong> и на всички останали кралски особи, които обожават да носят бижутата му.

Повлиян от ориенталската пищност, Boucheron<@SITE_URLstrong> използва много и различни камъни – рубини, сапфири, изумруди, малахит, тигрово око<@SITE_URLstrong> и други, издаващи силната му привързаност към Изтока. Той създава и така нареченото кафяво<@SITE_URLstrong> или шоколадово<@SITE_URLstrong> злато. Само Boucheron<@SITE_URLstrong> използва в бижутата си символа на Изтока – пискюла<@SITE_URLstrong>.





Boucheron<@SITE_URLstrong> работи за най-известните куртизанки, актриси и балерини на Европа в края на 19 век и оттогава се прочува със своята дискретност, която е емблема на бижутерската къща и до днес.

Характерно е, че той създава уникалните си произведения едва след като види дамата, за която са предназначени. Така бижутата му постигат голямата цел – превръщат се в част от личността.

Не всеки тип жена може да носи бижутата на култовата марка. Като всички предмети с голям творчески заряд в себе си, тези бижута имат изисквания към човека, който ги носи. Не е важно да е известен, но задължително трябва да е силна личност.

Като кралицата на Йордания<@SITE_URLstrong> – Раниа<@SITE_URLstrong>, като Джулиан Мур<@SITE_URLstrong>, или Кристин Скот Томас<@SITE_URLstrong>, или Никол Кидмън<@SITE_URLstrong>. А също и Грета Гарбо<@SITE_URLstrong> или Едит Пиаф<@SITE_URLstrong> в миналото. Условието такова бижу да ти стои добре е много, много женственост.

Boucheron<@SITE_URLstrong> и изречението ”Chercher la femme”<@SITE_URLstrong> се оказаха едно и също нещо.

Ето така!  <@SITE_URLp>

<@SITE_URLp>

 <@SITE_URLp>

<@SITE_URLp>

 <@SITE_URLp>

<@SITE_URLp>

 <@SITE_URLp>

<@SITE_URLp>

 <@SITE_URLp>

 
В редовната рубрика на View Sofia<@SITE_URLstrong> този месец ще си говорим на закуска с кафе и плодове, с официалните вносители в България на най-луксозните модни марки в света.

Как се продава лукс, кой и защо инвестира в скъпото у нас, какво възпитава стила и постижимо ли е умението да се поухажваш сам, като си подариш нещо много скъпо?

Въпроси с отговори.

Ето как с Ваня Бонева, собственик на бутик Royal House<@SITE_URLstrong>, официален вносител на Cartier<@SITE_URLstrong>, Damiani<@SITE_URLstrong>, H.Stern<@SITE_URLstrong>, Lalique<@SITE_URLstrong>, Boucheron<@SITE_URLstrong> и Van Cleef&Arpels<@SITE_URLstrong> за България.



<@SITE_URLtd> <@SITE_URLtr> <@SITE_URLtbody> <@SITE_URLtable> VS: С каква мисъл се събуди сутринта?
ВБ:<@SITE_URLstrong> Че днес е хубав, нов ден, който трябва да се изживее подобаващо.

VS: Как се продава лукс в България?
ВБ:<@SITE_URLstrong> Много трудно. Луксът е не само възможност, трябва да го разбираш, да умееш да го ползваш. Изисква много качества, и най-вече добър вкус. Луксът се продава по-трудно от обикновените стоки, защото за да решиш да го купиш, трябва да знаеш защо си струва. Хубавото в България е, че потреблението на луксозни стоки тепърва ще се развива.

VS: Вещта ли прави човека или човека дава живот на вещите?
ВБ:<@SITE_URLstrong> Човекът оказва влияние върху вещите, които притежава. Много е важна материята, материала, от който дадена вещ е направена. За всяко нешо има клиентела, но същественото е да изпъква човека. В България хората обичат да изпъкват вещите им, но не в това е смисълът. Има един принцип, но той е железен: Less is more. И все пак у нас вече има една прослойка, която разбира лукса и това е много добър знак за балгарския елит.

VS: Приемаш ли еклектиката? Всяко нещо ли може да се съчетае с друго нещо? Как ти се струва комбинацията джинси – пръстен Boucheron?
ВБ:<@SITE_URLstrong> Абсолютно, винаги трябва да има еклектика. Без това животът е скучен. Съчетаването на различни стилове и марки е много трудно, но е задължително за формиране на индивидуалния стил на човек.

VS: Любимата ти марка бижута?
ВБ:<@SITE_URLstrong> Този въпрос ми се задава често (усмихва се). Харесвам H.Stern<@SITE_URLstrong> защото са авангардни и с много силни камъни и Damiani<@SITE_URLstrong>, главно заради изчистения дизайн. Една част от моята личност отговаря и на креативността на Boucheron<@SITE_URLstrong> с цялата носталгия по Изтока и философията за бижуто като талисман.

VS: Продаваш много скъпи бижута. Има ли цена любовта?
ВБ:<@SITE_URLstrong> Не, няма. Има мъже, които имат възможност да купят пръстен за 100, а не за 4 000 евро, но всъщност важна е мисълта, желанието.

VS: Има ли бижутерска къща, коята искаш да представяш, а още не ти се е случило?<@SITE_URLstrong>
ВБ:<@SITE_URLstrong> Има, но е тайна.

VS: Страхуват ли се големите дизайнери от фалшификати?
ВБ:<@SITE_URLstrong> Не, защото никой фалшификат не може да заблуди хората, които разбират от това. Едно оригинално бижу носи емоцията на създателите си. И си личи отдалеч. В крайна сметка всяко нещо има своята цена.
<@SITE_URLp>

More from View Sofia

More Interviews