Следва

Петте неща, които НЕ харесахме в модата през изминалата седмица

Защо обичаме 50-те. Списък на емблематичните отново модерни неща от онова десетилетие!

В годините след Втората световна война започва да се пише истинската история на модерната жена – освободена...

Fashion преди 13 години

50-те години на миналия век са култ. И както вече ти подсказахме - да имаш нещо, извадено от онова, пълно с интерпретации десетилетие, е най-очарователната тенденция тази есен.

В годините след Втората световна война започва да се пише истинската история на модерната жена – освободена, цветна, оптимистична. Съчетаването на различните аксесоари и дрехи се превръща в предизвикателство, което мнозина подхващат с лекота.

Телевизията е вече факт в повечето американски домове и това несъмнено рефлектира върху живота и идеалите на новите свободомислещи дами.

Тогава за първи път изгрява славата на Мерилин Монро, Бриджит Бардо и Елвис Пресли, които разбиват на парчета идеята за обикновеното консервативно семейство и се превръщат в истински сексуални икони.



50-те години на миналия век превръщат хората в консуматори и точно това общество дава тласък на мечтите, амбициите и желанието за печалба. Рекламните брошури направо изнудват потребителя с какви ли не примамливи слоугъни, жените започват да водят битка със остаряването, занемаряването и домакинските навици.



Така и модата започва да взима своите първи жертви. Партитата в задния двор на къщите стават все по-популярни, а после минават и отвъд барбекюто на съседа и превръщат вечерната рокля в необходимост. Появява се новата жена Christian Dior – модерна, но с консервативна елегантност, каквито дотогава се характеризира роклите на Коко Шанел.

Тогава идва и времето на фините остри обувки с тънко, не много високо токче, които тази есен вдъхновиха Stella MaCartney, Giambatista Valli…

Мъжете на 50-те търсят сигурност. Консерватизмът е често употребяван епитет през това десетилетие, а това рефлектира най-вече върху мъжкия гардероб. Скромният, спретнат мъжки вид се превръща в мода, особено в ранните години. И за разлика от светлите цветове на мъжкия костюм през 40-те, десет години по-късно той е в сиво, кафяво или тъмносиньо.

Малко по-късно се появяват Елвис Пресли и неговите емблематични велурени обувки.

Младежите в колежанска възраст обаче са фокусът на това десетилетие. Филми като „Бунтовник без кауза” ('Rebel without a Cause) показват много точно как се е обличало младото поколение на 50-те, а Джеймс Дийн се превръща в пример за подражание. Именно заради този филм се появява и любимата ни фраза в момчешкия гардероб – лошото момче.

Кожени якета, джинси Levi's, кецове Converse стават символ именно на тази “лоша мода”. Цветните гуменки, рокендрол полите, оксфордските обувки с връзки, белите чорапи – всичко това става новата мода на 50-те.

Обичаме това десетилетие заради енциклопедичната му стойност. Всичко тръгва или от Коко Шанел или от идолите на 50-те. Очарователно!
 

More Fashion