Следва

View Sofia търси моден редактор и фотограф

Tворби на Кристо ще се продават в Музейна Галерия за Модерно Изкуство

С творби на Кристо отваря врати Музейна Галерия за Модерно Изкуство на 2-ри септември след кратка лятна...

Events преди 13 години

С творби на Кристо отваря врати Музейна Галерия за Модерно Изкуство на 2-ри септември след кратка лятна почивка.

Почитателите на съвременното изкуство могат да се насладят както и да станат притежатели на работи от проектите „Бягаща ограда” и „Завесата в долината”.

Според дневното осветление, в различните състояния на деня, светлината променя и цвета на самите материи, които се сливат хармонично с природния пейзаж. „Има толкова красиви неща по света, трябва да бъдеш настроен да ги видиш”, казва най-успешния и проспериращ български творец в чужбина. Работите са подписани ръчно от Кристо.

През 1972 година Кристо и съпругата му Жан Клод започват подготовка за един от най-мащабните си проекти – „БЯГАЩАТА ОГРАДА”, изградена от стоманени стълбове и кабели. Оградата следва профила на хълмовете в продължение на приблизително 50 километра и достига брега на Тихия Океан при залива Бодега. Там навлиза в морето и докосва дъното.

На 10 септември 1976г. проектът е завършен. Бягащата ограда е направена от 200 000 квадратни километра груба найлонова бяла тъкан, поддържана от стоманени кабели, нанизана между 2050 стоманени стълба (всеки висок 6.4 метра и широк 9 см.), забити на 1метър в земята.

Друг мащабен и може би най-кратко съществуващ проект е ”ЗАВЕСА В ДОЛИНАТА”. Проектът е реализиран в периода 1970-1972 година в района на Рифъл Гейп, Колорадо, САЩ. Изпълнението поразява със своите размери.

Около 25 000 квадратни метра специална плетена найлонова материя в оранжев цвят прегражда пътя на ветровете на 7 мили северно от град Рифъл. Ширината на завесата е 460 метра, а височината при центъра 64 метра.

Завесата коренно променя екологията в каньона и просъществува само 28 часа. В резултат на надигнал се силен вятър тя е прибрана...

Всичките му работи съществуват временно, невъзможно е да се запазят - с което са сродни с изкуството на пърформънса (performance).

Използва опаковането като художествен похват. Най-известен е с опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на най-стария мост в Париж – Пон Ньоф (Pont Neuf), както и мащабната инсталация от платнени портали „Портите” в „Сентръл парк”, Ню Йорк.

Неизменен спътник в живота и изкуството на Христо Явашев е съпругата му Жан-Клод (Jeanne-Claude Denat de Guillebon), с която по съвпадение са родени в един и същи ден и час. В съавторство с Жан-Клод, Кристо визуализира мащабните си проекти, много от които му отнемат години за реализация.

Тяхната основна идея е „да преместят произведението на изкуството извън контролирана среда” на галерията и музея.

Христо Владимиров Явашев е роден 1935 г. в град Габрово в индустриално семейство. Съдбовното решение да не се връща в родината си България Кристо взима в Прага, когато за първи път вижда оригинали на Пикасо, Миро и Пол Клее. Живее извън страната от 1957 година.
 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 3 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?