Следва

Филм за Невена Коканова в 10 епизода. „10 години без Невена”

Изложба на Иван Кънев

Иван Кънев твори в областта на пейзажа и портрета и е един от малкото автори, които работят в трудната техника...

Events преди 13 години

Иван Кънев твори в областта на пейзажа и портрета и е един от малкото автори, които работят в трудната техника на акварела и пастела.

Изчерпала ли се е традиционната техника на акварела, или вечно ще вълнува почитателите си? Внушителният брой творби ни говорят точно за актуалността й.

В пейзажите на Иван Кънев изобразеното географско място е не само конкретен топос, но разкрива отношението на автора към красотата на природата. Не е важно кое е живописваното място, а какво е чувството, което то събужда, докато авторовото постижение е, че го пренася в сърцата на хората.

Нежната преливна повърхност и играта на светлината и сянката правят творбите да излъчват особена атмосфера. В някои от тях прозрачните тонове на светлината съжителстват контрастно със сянката. Сякаш всеки живописен къс има аура и съдържа мистика и загадъчност. Градацията на акварелния тон е преливна, въздушна и мека. Гледните точки ни препращат към гледки с широк хоризонт или близки кадрирани мотиви с улички и къщи.

В качествата на този материал с капризни изменения, портретът внушава нежност със своя прозрачен цвят и лекота при деликатните като натюрел модели, а пейзажните произведения по традиция са заредени с ведрост.

Иван Кънев е роден на 29.03.1935 г. в гр.Нова Загора. През 1963 г. завършва НХА „Николай Павлович”, София
1963-1968 г. - уредник и завеждащ ХГ „Димитър Добрович”, Сливен; 1968-1973 г. - главен хранител в НХГ, София
1973-1985 г. - специалист в Дирекция „Музеи” към Комитета за култура и изкуство; 1985-1993 г. - директор на СГХГ.

От 1965 г. участва във всички общи художествени изложби, организирани от СБХ

Негови работи притежават НХГ, СГХГ, ХГ в Плевен, Сливен, Казанлък, Стара Загора, Русе, Пловдив, Силистра, както и частни колекции в страната и чужбина.

ул. „Шипка” 6, етаж 4
10 септември – 29 септември
 

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 6 дни

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?