Следва

Culture Beat New Season Opening

Филм за Невена Коканова в 10 епизода. „10 години без Невена”

От 10 септември предаването "Антракт” слага началото на още една нова рубрика, която носи името „Профили"...

Events преди 13 години

От 10 септември предаването "Антракт” слага началото на още една нова рубрика, която носи името „Профили". Всеки петък цялото едночасово издание на предаването ще е посветено на големи български личности - творци, които са забравени.

Идеята за това е на Жоро Тошев и се появява след подготвените от него филми за Невена Коканова и Наум Шопов.



Целта на „Профили” е да създаде архив от спомени на и за онези велики български творци, част от коите не са, а други все още са сред нас, но никой вече не помни и не търси. Техните истории и историите за тях са истинското наследство, което един български творец може да завещае на поколенията. Първата история, с която ще стартира рубриката, е посветена на Невена Коканова и се казва „10 години без Невена”. Екипът на предаването вече е заснел и първите 10 епизода от „Профили”.

10 години след смъртта на Невена Коканова тайните, които приживе носеше първата дама на българското кино остават загадка. Приятели и почитатели се събраха тази година в село Иглика, (бившата махала Чомаците) в Габровския балкан, за да си спомнят звездата от „Тютюн” и „Крадецът на праскови”.

Археологът Дикран Балабанян, приятел на актрисата и човекът, който я кара да се засели в Чомаците през 80-те години, обеща пред камерата на „Антракт”, че всяка година под открито небе ще се провежда фестивал за моноспектакли в близост до селската къща на голямата актриса. Коканова се скри от хорските очи в къщата си в Чомаците, след като разбра жестоката диагноза – рак. Голямата актриса превърна запуснатото село в едно от най- красивите места на България. Тук тя погреба майка си, която заедно с дъщеря й Теодора споделяха живота й в доброволното й изгнание в края на 90-те години.



Екипът на предаването „Антракт” засне филм за честването на 10-годишнината от смъртта на Коканова. Той ще бъде излъчен този петък, 10 септември, от 8 часа сутринта. В него участват актьорът Георги Черкелов и съпругата му Зина, Ани Бакалова, Васил Димитров, режисьорът Павел Павлов и други известни творци, дошли да почетат паметта на голямата актриса.

Сред гостите в Чомаците бяха още дъщерята на Коканова Теодора, внука и зетя на актрисата, кинорежисьорът Рангел Вълчанов, доц. Георги Лозанов и други. Някои от тях ще разкажат спомените си за Невена, други ще споделят какви тайни отнесе със себе си голямата актриса.

„Антракт” се излъчва всеки делничен ден от 08.00 часа в ефира на PRO.BG и наживо онлайн на www.probg.bg

 

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.