Следва

Още един перфектен чифт

80-те в друга светлина: Тиери Мюглер и светът на футуризма в модата

Днес ще стане дума за Тиери Мюглер – човекът спектакъл – дизайнер, фотограф, режисьор. Стилът му на работа е...

All fashion преди 13 години

Напоследък си говорим за дизайнерите на 80-те. Хората, които предопределиха модата по това време, развивайки таланта си и налагайки тенденции, които никой друг не бе предлагал до това време. Дизайнерите, чиито големи имена са символ на качество, идея и преодоляване на времевите бариери.

Днес ще стане дума за Тиери Мюглер – човекът спектакъл – дизайнер, фотограф, режисьор. Стилът му на работа е силно повлиян от живота, интересите и въображението му. Наричат го футурист, неоромантик, с по-интересно виждане за света. Дрехите му достигат далеч отвъд границите на конвенционалното и разказват истории, чрез спектаклите в които са показвани.

Животът на Тиери започва през 1948 в Страсбург, Франция, където до 19-годишна възраст танцува в местната опера и балет. Тогава животът го отвежда в Париж и през 1968 г. започва работа като стилист на витрините на един от най-популярните по това време парижки бутик.



Две години по-късно започва работа като дизайнер на свободна практика на различни прет-а-порте лейбъли, пътувайки между Лондон, Париж, Милано и Барселона. За седем години в това си начинание той създава по 12 дамски, мъжки и детски колекции на сезон.

През 1973 г. Мюглер показва първата си собствена колекция, наречена „Café de Paris” и изработена с помощта на неговия приятел Azzedine Alaïa, който му помага в дизайна почти до края на 70-те. На следващата година той регистрира и собствената си марка Thierry Mugler. Следват силни години на изграждане и усъвършенстване на идеи, повлияни от движенията и субкултурата през това време. А през 1979 г. на пазара вече е и мъжката линия на марката.



Така, здраво стъпил на земята и със силно отличаващ се собствен стил, Тиери навлиза в паметното десетилетине на 80-те, където заедно с Azzedine Alaïa и Claude Montanа изграждат стила на десетилетието, повлиян от фаталните холивудски жени, секса и насилето.

Тези определения на контекста на културата по това време стават основно вдъхновение на дизайнера и моделите му започват да придобиват онзи вид, с който са известни и до днес. Изключително тесни поли с висока талия, интересно скроени сака, много тесни корсети от различни материали, метал, кожа, агресивни материи и широки рамене, изопачават женствеността до неузнаваемост.



За отпразнуването на 10-годишнината от създаването на къщата си, през 1985 г. Мюглер създава шоу, наречено „Super Paying Show”, което се превръща в невиждан фурор. На следващата година на дизайнерът са поверени костюмите за мюзикъла „Emilie Jolie”.

Към края на десетилетието моделите му започват да стават все по-дръзки и футуристични. През 1989-90 г. той показва колекции, изцяло решени в електрикови нюанси, високи ботуши, пера, диамантени сутиени и кратка колекция, вдъхновена от формата на колите и моторите, актуални по това време.



Следващата декада също започва успешно. През 1992г. Синдикатът за висша мода в Париж му дава правото да изработва haute couture колекции, което дава още по-голям тласък на въображението му. А ревютата му се превръщат в истински събития и спектакли от най-високо ниво.

Деветдесетте години да истинско развитие на футуризма в творчеството му. Жената вече се е превърнала в роботизиран прототип на себе си, силно стилизиран и неконвенционален.

По това време излизат на пазара и неговия първи парфюм, който и до днес е класика – “Angel”. До края на 90-те следват още аромати - „A-men” и „Innocent”.



През 2002 г. Тиери напуска модния свят, за да се отдаде на други насоки в творчеството си – фотография, дизайн на костюми и режисура.

Марката продължава да работи с пълна сила, предлагайки прет-а-порте колекции, изработени от други дизайнери, назначени за криейтив директори, а самият Тиери продължава да взема решенията при направата на нови парфюми, дизайн на флаконите и режисурата на дефилетата и рекламите на марката.



През 2009 г. Тиери направи едно кратко завръщане в света на модата, изработвайки костюмите за турнето “I am…” на Beyoncе.




Клипът към песента на Джордж Майкъл Too Funky е режисиран от самия Тиери, а логично е целият гардероб на моделите вътре да е създаден от дизайнера.

 

More All fashion