Следва

Ела на Народния, за да БЪДЕШ СНИМАН

ReView of the week: Изминалата седмица на едно следобедно кафе

Изминалата седмица в кратък бюлетин на най-значимите събития и изказвания се превърна в задължителна...

Events преди 13 години

Изминалата седмица в кратък бюлетин на най-значимите събития и изказвания се превърна в задължителна рубрика в понеделник следобед!

За почивка с дълго, дълго еспресо, виж какво се случи и какво се промени в София, страната и Европа след разгрома на националния ни отбор и няколко земетръсни труса.

София и земетресението

Ако притесненията ти при повторен трус са дали блокът ти ще оцелее, архитектът на София Петър Диков ни уверява в интервю за Информационна агенция Крос, че сградите в столицата са сигурни при земетресение.

По думите му опасността се крие в некачественото строителство и нерегламентираната намеса в конструкцията на сградата.

Според Диков обаче некачествено строителство в столицата е малко вероятно, защото има засилен контрол, но все пак не изключи, че съществуват известни рискове. Главният архитект обясни, че нерегламентираната намеса в конструкцията на сградите се е засилила след 1990 година, след реституцията.

Петър Диков заявил още, че няма проблеми и със сградите на училищата и детските градини в София.

Метрото също е безопасна зона защото се строи в наземна повърхност, а вибрациите затихват много бързо в дълбочина и не могат да достигнат до местата, където са центровете на земетресенията.

Метрото може спокойно да продължи да се строи. Това заяви ст.н.с. Светослав Симеонов - заместник-директор на Геофизичния институт на БАН в предаването на БНТ 1 "Денят започва".

Европа и прахосмукачките



Боже, опази, Европейският съюз да не върне шумните и неефективни прахосмукачки от средата на миналия век, защото стените на родните панелки и без това са достатъчно тънки.

Бюрократите в Брюксел, водени от желанието си и нестандартните си идеи за нови мерки за намаляване на енергопотреблението, искат да се намали драстично мощността на прахосмукачките, за да се пести енергия, пише dir.bg.

Експерти на ЕС предлагат мощността на прахосмукачките да се върне на равнището от 60-те години на миналия век.

Производителите казват, че подобна мярка може да намали също способността на прахосмукачките да премахват фините частици от въздуха, който връщат обратно в атмосферата, което потенциално може да даде странични ефекти за хора с алергии и астма.

Предложените от Еврокомисията нови регулации, които трябва да бъдат одобрени от страните членки, призовават за развитието на нова технология, която да позволи да се увеличи ефективността на прахосмукачките. Преди година комисията наложи въвеждане на енергоспестяващи крушки, от които обаче консуматорите се оплакват, че светят по-слабо и са доста по-скъпи от традиционните.

ЕК предвижда енергоспестяващи мерки и за други домакински уреди като хладилници, фризери, телевизори и компютри до 2020 г., с които очаква да бъде намалена консумацията на електрическа енергия с 12,5%.

Българите и работния график



Българите все още не можем да приемем гъвкавото работно време като алтернатива на работния процес. 90% от нас работят по точно определен работен график, а пък в Германия, Дания и Швеция - едва 38%.

В случая става дума за гъвкавото работно време, което се организира по различен принцип – например съществуват определени основни часове, в които служителите си задължително са по работните си места. Те обаче могат да избират кога и как да запълнят оставащото им време за труд – рано сутрин или късно вечер. Дори през нощта.

Друг вариант – пряко договаряне с работодателя за съгласуване на индивидуалния график. Например, работа през половината от седмицата и доработване от вкъщи.

Подобни тенденции стават все по-популярни, дори и в такива отрасли, където прилагането им до скоро се е смятало за невъзможно.

Дали сме готови да пренебрегнем удобната формула от 9 до 5, това си е сериозна тема за размисъл, която ще стои, ако не днес, то след година-две на дневен ред пред българския работодател.

Доматите и новите им есенни цени

Гордият розов български домат поскъпва с ¼ .

Цената на оранжерийните домати е скочила с 28%, а на полските с 24%.
Още вкусни зеленчуци се изстрелват в скалата на високите цени. Със 17% е поскъпнал зеленият пипер. Чесънът – с 6%, а зелето с 8,1%.

Повишение на цената се отчита при брашно Тип 500 – 3,6%, кашкавал „Витоша” – 1,5%, кренвиршите – 1,3%.

От плодовете най-значително са поскъпнали гроздето – 3,1%, прасковите – 3,8% и лимоните – 4,2%.

Незначително понижение се отчита в цените на захарта – 0,8%, ориза – 0,5% и лещата – 0,9%. В същото време зрелият фасул поскъпва с 0,9%.

С около 1% са поевтинели малотрайните колбаси и ябълките. Най-голямо понижение има в цената на картофите -почти 4%.

Награда от 2 милиона евро ще получи онзи треньор, който успее да класира Националния ни отбор на Европейско първенство.

Това става ден по-късно, след като досегашният наставник на отбора напусна поста си заради срамния старт в квалификациите. Не ни стигна Англия, ами после паднахме и от Черна гора с резултат 0:1.

На отбора предстоят още мачове от квалификациите. На 8 октомври ще играем в Кардиф срещу Уелс, а дотогава БФС трябва да е намерил добър треньор за отбора.

Потърсен е дори чужд кандидат – турчинът Фатих Терим. Сред сочените за български кандидати са и Красимир Балъков, Любо Пенев, Павел Дочев, Ангел Червенков.

80-годишен юбилей празнува писателят Антон Дончев на 14 септември и дава специално интервю за информационна агенция Крос, в което казва, че трябва да научим децата да чуват музиката на собствения си език.

„Ние сме народ, който като възможности, като наследство, като земя, като история, като гени има чудесни хора - красиви, умни.

„Човекът Антон Дончев живееше на този свят, а писателят Антон Дончев се разхождаше с машината на времето из вековете и там прекара много, много повече години от тези 80".


Ето какво казва писателят още в интервюто: „На кръстопътя, който съдбата предложи на България преди 20 години ние тръгнахме по лошо направление.

По лош тунел тръгнахме. Тръгнахме по тунела, който загърбва културата.

Човек и общество се създават от култура. Култура значи отглеждане, значи възпитание, грижа и то главно грижа за духовното. Материалното не може да бъде възприето, ако не мине през духовното. Ние не осъществяваме своите възможности.

Аз съм го казвал и ще го повторя пред Вас - ние си слагаме летвата на метър-метър и двадесет и всъщност участваме в състезание на бягане с препятствия, а не на висок скок. Висок скок се признава от два метра нагоре.

Докато не си сложим летвите на два метра, докато на този великолепен народ не му поставим задачи, които му отговарят на възможностите, тогава ще дойдат резултатите".


Родолюбието и изкуството вървят ръка за ръка, според интервю на 24 часа с Академик Румен Скорчев - стипендиант на японската фондация Kokusai Koryu Kikin.

Творби на академик Скорчев са включени с творби в двутомното японско издание с 300 графици на 20 век. Румен Скорчев е с над 40 международни и национални награди.



По повод прекрасната идеята за български вариант на Лувъра и името, с което да се слави по света, предложен да се кръсти на авангардиста с български корени Христо Явашев, академик Скорчев не крие своето неодобрение към личността и творчеството на Кристо – артистичното американско име на художника.

Поради факта, че Христо Явашев не веднъж е отричал майчиния си език и родината си, академик Скорчев смята за нелепо кръщаването на национален музей на негово име.

"Това си е бизнес, категоричен е българският интелектуалец за авангардното изкуство на Кристо. „Край Ню Йоркксите врати в Сентрал Парк на едно скромно пространство фирми рекламираха металните тръби и оранжевите тъкани за евентуалните си клиенти. Можете ли да си спомните в коя картинна изложба е имало съпътстващша реклама за боите, грунда или платната на художниците", казва в интервюто за 24 часа академик Скорчев.

Неразбираемо е за Румен Скорчев и воденето на съвременни художници, известни с милионите си от продадени картини, визирайки Зенг Фанжи в Галерията за чуждестранно изкуство, без да е ясна целта, с която се показват като пример за творец на бъдещи художници или любители на изкуството.

По повод такъв грандиозен проект като създаването на национален музей по време на криза, академик Скорчев казва ясно „Без национален музей сме едно нищо пред света”.


More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 6 дни

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?