Следва

Аферата телевизонният рейтинг

Модната седмица в Ню Йорк от първи ред? Мисията невъзможна

Местата по време на ревютата в Lincoln Center са 872 на брой, а едва 104 са на първите редове. Именно втората...

преди 13 години

Може би подозираш, но разпределянето на местата по време на Модната седмица в Ню Йорк е сериозно изпитание за физическата и психическа издръжливост на организаторите. Тази особено сложна подредба зависи от дизайнера Нийм Кхан, който наблюдава сложната процедура с екипа си от публицисти.

Очакването на понеделник сутрин тотално съсипало уикенда на Пол Уилмот, моден публицист, в чиито офис кипели детайлите около въпроса кой ще стои на първите редове и какви ще са промените от миналата година.

Местата по време на ревютата в Lincoln Center са 872 на брой, а едва 104 са на първите редове. Именно втората цифра е от особена важност, защото там сядат хората, определящи модните тенденции през сезоните.

„Първата редица е като ожесточена борба за надмощие”, твърди Кхан. „Не мога да си позволя някой да дойде плачейки при мен с думите „Защо съм на втория ред?”, допълва натоварения с огромната отговорност дизайнер пред Ню Йорк Таймс.

Подредбата на местата изисква създаването на карта, подобна на фронтови план, оцветена в различни цветове в зависимост от важността на местата. Например синьото е за нови звезди, зеленото за търговци, лилавото за приятели, а розовото за знаменитости. Дори някои места са запазени за близки на звездите, но никога не е сигурно дали те ще присъстват.

Огромната цифра от 300 ревюта за едва 8 дни допълнително затруднява Пол Уилмот и Нийм Кхан. Друга пречка са редакторите, които са напуснали списанията си, за сметка на по-добра оферта от конкуренцията. Именно тези публицисти се настаняват през няколко места, заради опасност от словесни свади и разправии. Това е нещо като практика при настаняването на първата редица, дооформена до съвършенство през годините. Примери са главните редактори на Vogue, Elle и Harper’s Bazaar, които имат стари неразбории помежду си.

Дори някои от организаторите описват настаняването на големите в модата като невиждано трудно изпитание, а други просто се питат „Кой ще стои до Лейди Гага?”.

Пресен случай са хората от Vogue.com и Style.com, които били в близки работни отношения през последните 10 години, но разбирателството им вече е приключило. Сега, редакторите на двата онлайн гиганта трябва бъдат разделени на първия ред, за да се избегнат ненужни сцени на напрежение. Екипът по настаняването има хитър план за измъкване от ситуацията, с който да поставят „буфер персона” между големите модни редактори. Ролята на неутрална Швейцария по време на Модната седмица в Ню Йорк играе Майкъл Робъртс, бивш моден директор във Vanity Fair.

Планът действа успешно, а мисията по подредбата на първите редове е изпълнена!

Треската на т.нар. front row вече започна, но засега няма кой знае какви катаклизми. Или поне не сме чували! Изглежда, че организаторите са свършили добре работата си, а модните ревюта в Lincoln Center продължават с пълна сила.
 

More from View Sofia

More