Следва

Танц плюс лудо парти

ReView of the week. Изминалата седмица на едно следобедно еспресо

Че сградите в София няма да издържат 9 по Рихтер е ясно на всички, но съдбата на опасните сгради, една от които,,,

Events преди 13 години

Кметът ще събаря стари сгради в София.

Че сградите в София няма да издържат 9 по Рихтер е ясно на всички, но съдбата на опасните сгради, една от които без земен трус уби две момичета на ул. Алабин преди 4 години, все още стои на дневен ред.

Фандъккова ни уверява, че след инцидентa е направена проверка и опасните сгради на територията на Столична община са вписани в регистър, a собствениците отговарят за поддръжката на сградата и носят отговорност за състоянието им.

Само че пак остава притеснението знаем ли от кой безопасен ъгъл ще ни дебне опасна сграда и кой контролира собствениците, които трябва да обезопасят сградата, оставена на метежа на времето? Защото такива инциденти, думата е неподходящ евфемизъм на нелепата смърт, са жестоки и нереални в центъра на една модерна столица.

И въпреки това думите на г-жа Фандъкова пред информационна агенция Кросс звучат обнадеждаващо: „В момента приключва конкурса за избор на изпълнител, след което през следващите дни ще пристъпим към събарянето на тези сгради. Едната от тях е в двора на 91-ва Немска езикова гимназия. Преди 2 години разрушихме подобна опасна сграда в двора на Френската гимназия. Това са мерките, които в момента предприемаме и аз съм наредила в дирекция „Контрол по строителството" да са особено активни не само в издаването на предписанията, но и в санкционирането на собственици, които не се грижат за своите сгради".

Потресаващите разкрития от проверката на Българския Хелзинкски комитет в домовете за деца с умствени увреждания извади на показ цялото ни безхаберие и непукизъм със 166-те смъртни случая, причинени от незаинтересоваността на работещите там.

Социалните работници би трябвало да имат сърца по-големи от тези на човешките, но техният непрофесионализъм и мързел са виновно за цялата мрачна статистика. А онзи, който не контролира тях и който е позволил да остави тях на произвола на съдбата е техен съчучастник.

Без да влизаме в ролята на съдници, тъй като и прокуратурата е образувала следствено дело по случа, ще си позволим да кажем, че никакъв фактор (липса на големи заплати, условия на труд и подобни) не може да повлияе на това да оставиш 12-годишно дете да почине от недохранване, друго да загуби палеца си в следствие на некроза, трето да приспиваш с транквиланти. 

Дори и от държавната агенция за закрила на детето да се оправдават със свършена работа, като видиш ли, те били докладвали за случаите, тя не просто не е свършена, ами всичко това се е случвало в продължение на 7 години със знанието на няколко институции.

Дано виновните си получат наказание, дано да разберем как, дано държавата ни да направи нещо децата в домовете да не умират от глад и дано това ни направи по-чувствителни и ние като граждани да не си затваряме очите пред нито едно държавно безхаберие.

И българинът ще се научи не само да се оплаква, ами и да действа с новия сайт на полицията.



За секунда - само с едно кликване на мишката, вече ще можем да се оплачем от буйния съсед, катаджията рушветчия или магазинера, който ни лъже. Нов сайт на Охранителна полиция тръгва до седмица. В него ще има специален раздел за онлайн сигнали.

От 1 октомври на адрес www.gdbop.mvr.bg (който в момента отваря празна страница) ще може да се жалваме от почти всичко. Както преди, но този път ще достига и до ушите на полицията.

Много е важно тук вече да има сериозен контрол на оплакванията, защото да не се окаже, че полицията пристига у вас да провери защо детето ти хвърля тежки играчки по паркета в блока.

Разбира се, такъв тип възможност за подаване на сигнали са много полезни и се надяваме искрено те да работят за това, за което са предназначени – да контролират всичко, което се върши през пръсти в държавата ни и да ни отучат от вредния навик да чакаме някой друг да направи нещо по нашия въпрос, докато ние просто седим и си мрънкаме.

Ромите и Франция пак ще се срещнат. Не познават в Европа упорството на българина и не знаят на какво е способен той, когато иска да покорява чужди територии.



Френски депутати пък предложили алтернатива като открием работни места за ромите си в селското стопанство.

Уважаеми, французи, ама вие как мислите българският ром да се откаже от възможността да живее в Париж, като да дои кравите на село?! Не – те предпочитат общ работник на строеж без осигуровка в чужбината, но не и работещ по всички правила на закона български гражданин на село. Просто няма шанс!

И докато франция чака ново нашествие от България и Румъния, родните политици продължават да мълчат по въпроса, да мълчат, и да мълчат…

Митко Бербатов стана герой… на Манчестър като се изстреля на върха на класацията за топ-реализатори във Висшата футболна лига на Англия, както и в очите на съотборниците си, разбира се.



Въпреки че го обвиняваха в пословичния български мързел, Митко донесе радост на Манчестър и всички започнаха да го наричат гений.

Мениджърът на Ливърпул Рой Ходжсън дори го определил като „малък гений", а Бербатов пък стана първият футболист на „Червените дяволи", който отбелязва хеттрик срещу „мърсисайдци" от 64 години насам. Оле!

Освен това сър Алекс Фъргюсън му предрекъл още подобни изяви за сезона, а пък съотборникът на българина Неманя Видич, прогнозира, че нашето момче може да бъде играч на годината.

Шест гола в пет мача си е постижение и дори у нас да е недолюбван, все пак „издънката” на България се оказа талантлив играч. Наистина заслужава овации, най-вече нашите.
 
Източници: Информационна агенция Кросс, в. 24 часа, в. Стандарт.
 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 21 часа

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?