Следва

Още едно мохито, моля

Танц плюс лудо парти

Тази вечер е голямаото начало на една танцова седмица, превърнала се в едно от най-значимите културно събитие...

Events преди 13 години

Тази вечер е голямаото начало на една танцова седмица, превърнала се в едно от най-значимите културно събитие на на територията на България Sofia Dance Week.

Първият спектакъл, чиято генерална репетиция беше снощи в 19.00 часа се нарича АРАЗ, чийто автор се превръщша в емблема на съвременния танц в Турция. Ето повече за танцовото чудо!

Зейнеп Танбай е един от най-емблематичните и пламенни представители на турския съвременен танц. Напук на всички специалисти, които й предричат провал, защото е прекалено висока за танцьорка, Танбай заминава на обучение в САЩ, твърдо убедена, че Tанцът E Hейната Cъдба.

Следват 16 невероятни години, в които Зейнеп Танбай учи, танцува и си извоюва заслужена слава като танцьор и хореограф. Работи и преподава в много американски танцови училища, включително школата на легендарната Марта Греъм.

През 1997 Зейнеп Танбай се завръща в Турция, където я очаква нова битка – съвременният танц е най-непознатото и най-малко уважавано изкуство, за което дори министерството на културата не отпуска никакви субсидии. Отново напук на всички мрачни прогнози, през 2000 се появява Zeynep Tanbay Dans Projesi [ZTDP]. За пореден път Зейнеп Танбай се преборва за правото си да танцува и доказва, че има публика, жадна за това ново изкуство, дори в най-малките градчета в Анaдола.

След като İz TV снима документален филм за нея “Повикът на танца”, Зейнеп започва да получава писма от всички точки на страната. “Дори хора, които никога не бяха гледали съвременен танц, ми пишеха, че са били разтърсени до дъното на душата си от нашия спектакъл във филма.” Също толкова възторжени са и отзивите от международните фестивали в Мадрид, Щутгард, Амстердам и Тел Авив.

Десет години след създаването си, ZTDP продължава да е единствената независима от държавата трупа за съвременен танц в Турция. “Такъв живот изисква много жертви и желязна дисциплина, но преди всичко – страст и любов. Труден е, изтощителен е, но е моят живот.”

В София ZTDP ще представят последния си спектакъл “Араз” – енигматично заглавие, чието значение Зейнеп Танбай предпочита да остави загадка, за да може всеки да открие своя личен “араз” в края на представлението.
Дванайсет танцьори и 20 танца - обединени в динамична и страстна хореография - пресъздават отношенията между мъжете и жените в свят, в който не е лесно да си жена. “Араз” е и разказ за всеки един от нас и границите, с които непрекъснато се сблъскваме и преодоляваме в заобикалящия ни свят – с препратки към реални политически събития, без обаче да се превръща в “политически” спектакъл.

Музиката е от любимите на Танбай Филип Глас (композитор на музиката към филма “Часовете”), Ян Тиерсен (композитор на музиката към “Невероятната съдба на Амели Пулен”), Бюрхан Йочал, Мерджан Деде и Баба Зула (познати от филмите на Фатих Акин).

ОТЗИВИТЕ НА ПРЕСАТА
“…трупа, която си заслужава да следите на световната танцова сцена!”
- Рената Клет, “Зюдойче Цайтунг”, Германия
“…Зейнеп Танбай никога не ограничава или поучава публиката си, напротив – оставя огромно свободно пространство, в което въoбражението да се развихри.”
- Зейнеп Орал, “Хюриет”, Турция

Зейнеп Танбай / Zeynep Tanbay Dans Projesi, Турция
23.09, 20:00
Софийска опера и балет


Ако нямаш планове за четвъртък вечерта след АРАЗ Sofia Dance Week те кани, заедно със Зейнеп Танбай и танцьорите, в клуб Culture Beat за едно голямо лудо

ОТКРИВАЩО ПАРТИ:
Зад грамофоните ще е DJ Ramsey Hercules /Stereopor Records/
начало: 22:00
вход: 10 лв.
 

More from View Sofia

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.