Следва

Anglomania

Седмица на модата в Милано: Цветната атака на големите имена

Първите два дни в Милано допринесоха за затвърждаването на т.нар. “color-blocking” тенденция, изразяваща се в съчетаването на силно наситени цветове в един аутфит, ресните и кожата отново се настаниха на подиумите, а неоновите цветове никога не са били по-интересни...

All fashion преди 13 години

Ако досега в Ню Йорк и Лондон си говорехме основно за новаторство, идеи и свеж креативизъм, то от 22 септември нататък, влизайки зад тежките завеси на доказаните имена в модата, ще говорим по-скоро за класа, стил, затвърждаване на тенденции и определено някои изненади в седмиците на модата в Милано и Париж.

Видяхме, че в Ню Йорк бялото, изчистените форми, приглушените цветове и минималистичното виждане за дрехата бяха водещи. Лондон, от своя страна, започна да разчупва идеите и да показва повече контраст в тази тенденция. Цветовете станаха силни, въздействащи, дори неонови, появиха се неочакваните принтове, седемдесетарското излъчване, ресните и неоновите акценти.

Първите два дни в Милано допринесоха за затвърждаването на т.нар. “color-blocking” тенденция, изразяваща се в съчетаването на силно наситени цветове в един аутфит, ресните и кожата отново се настаниха на подиумите, а неоновите цветове никога не са били по-интересни.



Gucci



Колекцията на Frida Giannini първа показа развитие в тенденциите. Първите осем модела съчетаваха оранжево, златно, тюркоаз и лилаво по необикновен начин, позволявайки последвалото светло кремаво да изпъкне и да премине в бежово, наситено кафяво и черно.

Появи се кожата в естествените си нюанси. Най-много харесахме аксесоарите и панталоните с интересното позициониране на джобовете.

Почти няма модел, в който ресните, макар и кожени, пискюлите и златните акценти да не присъстваха, а накрая се появиха и цветните пера.

Alberta Ferrett
i



Колекцията на Алберта поуспокои цветните страсти в първия милански ден. На пръв поглед моделите основно са в пепелявата гама, но после като есенция излизат старото злато, масленото зелено и приглушеното керемидено.

Моделите са по-скоро романтични, феерични, женствени, изработени основно от лек шифон и коприна, които създават усещане за лекота. Но въпреки това не липсват красивите акценти на бялата дантела, флоралните принтове и бельото на показ. Жената в представите на Ферети е романтична, лека, дори митична.

Francesco Scognamiglio



Юбилейната десета колекция на италианския дизайнер отпразнува триумфа на отличителния стил на марката. Дизайнерът остана верен на стила си и създаде модели, които спират дъха със своята провокативна женственост. Цветовете бяха малко, но акцентите и конструкцията на дрехите като че ли бяха достатъчни, за да създадат търсеното впечатление.

Изключително женствен шифон, ризи от прозрачни материи с увеличени обеми на раменете, съчетани с черни бизнес поли. Жената определено е водеща в колекцията.

Много харесахме прекроените бизнес костюми, дантелата, силните аксесоари, прозрачните материи и дръзките акценти.

Fendi



Моделите на Лагерфелд за модната къща Fendi са като глътка цветен въздух. Цветовете, макар и да създават усещането за голяма наситеност, всъщност са меки, на места дори маслени, с няколко малки изключения.

Впечатлението за засилената цветност по-скоро идва от съчетаването на аксесоарите, обувките, червилото и изграждането на цялостната визия на всеки модел. Кройките на дрехите са леки, опростени и движението в тях сякаш става спонтанно и непреднамерено.

Харесахме неоновите аксесоари, които определено са един от основните трендове за следващото лято.

D&G



Не е тайна, че Доменико и Стефано винаги са развивали определена тема в D&G колекциите си. И ако миналото лято жената беше с надиплени кънтри поли, деним и светъл велур с ресни, то за следващото лято те ни показват една вариация на тема „Красивата градинарка”.

Флоралният принт е основната тема, а цветята са от много малки до наистина големи. Моделите са удобни и свободни. Харесахме широките панталони с висока талия и акцентите от деним, както и принтовете с герои на Дисни.

Визията на хубавата градинарка се засилва от червено-бялото каре на малки и големи квадрати – точно като кухненска покривка, кърпите за глава, престилките и ботушите, наподобяващи гумени с еспадрилска платформа. Определено да прекопаеш зарзавата никога не е било по забавно и стилно.

Prada



Миуча Прада потвърди тезата за настъпващото дублиране в трендовете при жените и мъжете, които до сега изоставаха с един сезон. Дамската колекция беше показана на същия подиум като мъжката по-рано тази година, цветовото усещане беше същото, а дамските и мъжките обувки на платформи почти не се различаваха.

Колекцията на Прада е наистина впечатляваща, базираща се на една експлозия от чисти, силни, дори електрикови цветове. Дрехите са по-скоро с класическо и изчистено усещане, но принтовете и цветовете разказват друго.

Измежду всички банани и нео-барокови-джунгло-принтове, обаче, имаше и няколко съвсем черни и базови модела, които бяха сякаш като релакс за очите преди последвалите ги неонови цветове. Колекцията, както почти всеки сезон впрочем, се очертава да бъде изключително ключова за изграждането на тенденциите и дрехите, представящи сезона.

Това бяха най-интересните колекции от първите два дни от миланската седмица на модата. Следи ни всеки ден за ежедневна глътка моден въздух от Милано, а по-късно и от Париж.

Със съдействието на:


 

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 14 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.