Следва

Посрещнахме героя на нашето време в София. 160-годишният Джак Даниел

Аутлет, шопинг, стайлинг, фешън и лайф обогатяват нов речник на новите думи в българския език

Аутлет, шопинг, стайлинг, фешън, лайф, килър, дилър и трилър - тези думи са събрани в новия речник на новите думи в...

All About Life преди 13 години

Аутлет, шопинг, стайлинг, фешън, лайф, килър, дилър и трилър - тези думи са събрани в новия речник на новите думи в българския език, съобщават колегите от Dnes.bg.

В 515-страничното издание на Института за български език на БАН са включени 5000 нови думи, съчетания и значения.

За да попадне думата в речника, било необходимо да е утвърдена. Условието било да се срещне поне в 3 различни печатни издания, а периодът е 90-те години досега.

Чуждиците, които имат български съответствия пък са отбелязани със звездичка и надпис “нежелателно”, което означава, че употребата им не е препоръчителна, защото има български съответствия". Защо да казваш например  афтърпарти, когато можеш да кажеш - “празненство, което се организира за участниците в проява след нейното завършване”. Ако имаш няколко секунди да кажеш на приятел къде ще си след празненството обаче, нямаш шанс да те разбере.

Тези, които най-вече присъстват в новия речник са думите, свързани с компютърните технологии - акаунт, имейл, чат, браузер, атачмънт, въпреки че, според нас, за тях е по-вероятно да се намерят български съответствия, отколкото за аутфит или айтем например!
 

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 5 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.