Следва

Програма на 21-вите дните на японската култура в България

ViewSofia препоръчва: "Маймунски сандвич". Един прекрасен експеримент с човешкото тяло

След спиращия дъха “Огледало” от първото издание на Sofia Dance Week през 2008, Вим Вандекейбъс и Ultima...

Events преди 13 години

Ако тази вечер не ти се участва в битката между телевизиите, предлагаме ти алтернативата на танцовото изкуство. И то съвсем на живо.

Спектакълът МАЙМУНСКИ САНДВИЧ.

След спиращия дъха “Огледало” от първото издание на Sofia Dance Week през 2008, Вим Вандекейбъс и Ultima Vez се завръщат с чисто нов спектакъл “Mаймунски сандвич”, чиято премиера беше на 10 септември в Белгия. Отзивите на международната преса могат да бъдат обобщени най-добре с думите на Сузане Ванина от "Rue du Théâtre":

"Творението на Вандекейбъс не може да се опише с познатите ни досега термини. Трябва ни нова дума за това, което той е създал."

За Вандекeйбъс "Маймунски сандвич"* е едновременно завръщане към работата му на режисьор и фотограф и нов експеримент с човешкото тяло. На сцената заедно с великолепния 21-годишен Дамиен Шапел “играят” и героите от филм, прожектиран на видеостена. Резултатът е невъобразима смесица от танц, театър, музика и кино, която – типично за Вандекейбъс - идва като удар в стомаха.



Ако питате каква е рецептата за маймунски сандвич – "Вода, желязо, въздух, викове и огън," лаконично отговаря Шапел и добавя, "Това е историята на един човек, който иска да прави добро, но причнява много зло."

Освен гениален експериментатор, Вандекейбъс е и ненадминат разказвач на истории и за пореден път задава големите въпроси за Живота и Смъртта, скрити в купчина градски легенди, за които никой не е сигурен дали наистина някога са се случили… или не са?

*"Маймунски сандвич" е фламандски идиом за "градски легенди"

Вим Вандекейбъс е легенда. Явление в света на съвременния танц със силата на ураган. Непредсказуем, стихиен и гениален експериментатор, който с всеки ход премества границите на танца все по-опасно и по-близо до ръба на човешките възможности.



На сцената на Вандекейбъс опасността и тухлата, която лети към главата, не са бутафорни. Ако не се предадат изцяло на инстинктите си за съхранение, танцьорите му не биха оцелeли. Буквално.

Заедно с трупата си Ultima Vez вече 24 години Вандекейбъс пише новия език на танцуващото човешко тяло и го връща към движенията на животните, инстинктивните им реакции и вярата в собствената им физическа сила. Едновременно с това, заедно с дивата енергия в спекталите му се преплитат и истинска нежност, поезия и интимност.

Вим Вандекейбъс и Ultima Vez са носители на прeстижната награда “Bessie” за иновативни постижения и уникален творчески почерк в танцовото изкуство.

ОТЗИВИТЕ НА ПРЕСАТА

"Спектакълът и филмът носят силата и щедростта, които винаги са били запазена марка на Вандекейбъс."
- Ги Дюпла, "La Libre Belgique"
“Вим Вандекейбъс е танц в най-чиста форма - насилствена, атлетична, изтощаваща, чувствена и воюваща … Преди 20 години Вандекейбъс хвърли бомба в света на танца. За наше най-голямо удовослтвие тя продължава да експлоадира и днес.”
- “La Libre Belgique”, Белгия

27.09, 28.09, 20:00, Музикален театър, част от Sofia Dance Week.
 

More from View Sofia

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 1 ден

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?