Следва

Списание Rolling Stone през октомври

Великолепните... телевизионни риалита и истината за тях. Част 1

Искахме да напишем материал за Великолепната шесторка. Второ издание. Заедно с Уницеф. Цел - закриване на...

Events преди 13 години

Искахме да напишем материал за Великолепната шесторка. Второ издание. Заедно с Уницеф. Цел - закриване на дома за деца в Шумен и намиране на приемно семейство за всяко дете.
Но няма да го направим.

Не защото не харесваме иначе приятните участващи. Не защото не признаваме професионализма на БТВ, великолепната сцена и хубавите тоалети.

Не защото се чувстваме изморени, и сякаш хванати в капан. Капан или нещо подобно на безпомощност, безкрайна повторяемост и липса на обща идея.

Затова, защото това, което можеше да се каже, беше казано. Така, както иддва от сърцето и изпод перото на хора журналисти, майки и обикновени зрители.

Ето как изглежда материалът, който написаха хората на тази страна:



- "Прави впечатление с каква лекота се използват думи като сърце, деца, семейство, надежда. Сякаш си миеш ръцете...

Фалшиви нотки ... ни карат да бъдем бдителни към щедрите послания. Предизвикват и някои въпроси.
1. В студиото на шоуто има звезди, светлини, възклицания, неспиращи целувки и помпозни фрази, френетично „настроена” публика, блеснали очи. Имаше дори вметки на водещата (към Наско от БТР) като: „Ние си пием малката ракийка и вечеряме, ама трябва и да пеем...” Но защо ги няма децата, за които уж е целият този маскарад?
2. Къде са приемните родители, които да споделят за какво иде реч?
3. Липсва и статистика колко приемни семейства има в България, срещу какво заплащане са приели да са такива, в какви условия живеят при тях децата?
4. Няма информация, анализ и дискусия за домовете, за причините деца да бъдат там, за държавната политика по тези въпроси, обществените реакции и нагласи, финансовите параметри, какъв модел е подходящ за България и пр.
5. Никой не казва колко струва и самото шоу. Колко струва?
6. Какви хонорари получават участниците, водещите, процентите на продуцентите, процентите на мобилните оператори, отчисленията от рекламата в каква посока отиват и пр.
7. Защо организатори и участници не лъскат имиджа си в самите домове? Или ги е страх от пропастта между тях и децата?
8. И най-важното: няма ли сред участниците такива, които искат да станат приемни семейства? Ако не - защо? Ако да – защо?
9. Колко и на кои медии е платено да отразяват шоуто?
10. Защо в подобни шоута никога не канят професори, икономисти, работодатели, медици, инженери, програмисти, учени, учители, възпитатели, жепейци, строители, общи работници, търговски служители, студенти, цигани, шофьори, невръстни родилки, възпитаници на домове, фермери, горски работници, хидролози, военни, моряци, полицаи, юристи, занаятчии. Или те са достойни само за ролята „изпращач на SMS”?"
, е мнението на Борис Петков пред Фрог Нюз.

- "Да събираш някаква сума, кълчотейки се на толкова добре осветения дансинг, че пред мъчния свят на изоставените хлапета той изглежда някак нереален, не е много находчива идея. В 21 век е редно "звездите" да си избършат грима и да покажат с ръцете си и сърцето си на публиката как се работи с такива деца, влизайки в техния свят и насърчавайки истинското доброволчество", каза Арманда пред Уеб Кафе.



- "Колкото и да пълним страната със защитени жилища и да търсим приемна и осиновителска грижа – от едната страна ще се налива - от другата ще изтича. За българските медии ние, обречените на децата си родители, сме само герои от "планьорки" - ревем и хленчим. И няма кой да покаже цената на битките ни да сме отговорни родители и граждани - ПРИМИТИВИ с убити мечти, с мизерен живот, в скапани жилища, във вечно безпаричие, с изтормозени здрави деца, заради решаването на проблемите на братчето или сестричето с увреждания…А децата ни с увреждания умират почти като в дом на ужасите – много обичани, но някои недохранени, други нелекувани, нерехабилитирани, доосакатени…но на никого не му пука - докато не постъпят в дом, където са по-забележими. В крайна сметка акции като "ВШ" правят привлекателна възможността ИЗВЪН семействата си да осигурим нормален живот на децата си вместо да мизерстват при близките си.", каза направо Красимира Обретенова, майка на увредено дете в открито писмо до медиите.

- "Да разбираме ли, че благородната кауза е за хилядите зарязани циганчета от непълнолетните си и неграмотни майки? В България има близо 200 000 семейства които НЕ могат (но искат) да имат деца, а същевременно сме на челните места по сираци в ЕС. Може ли някой да си направи извод за каква извратена реалност става въпрос в България.", попита Гинс от форума на дир.бг.

- "Разбирам Вашето разочарование от институциите и от всички бюрократични органи ... разбирам, че толкова много хора Ви подкрепят, НО ... не трябва ли поне някой да изкаже благодарност поне на БТВ като медия, че след филма на ВВС подеха инициативата да помогнат на тези деца, оставени на произвола на съдбата? Не трябва ли наистина всички, които плюят по тази инициатива да се замислят и да осъзнаят, че от толкова много институции, министерства, бизнесмени, медии, неправителствени организации - само една телевизия БТВ реши, че трябва да помогне на тези деца? По мое мнение, тази кампания за набиране на средства е добра, може да се каже похвална, защото някой се е сетил за тези деца и се опитва да им помогне."
, е искреното мнение на И.М. пред Е-вестник.



Със или без висок рейтинг, със или без сълзи, обещания и трогателност, тези мнения имат своя подател и носят огромна емоция. Всеки сам за себе си може и трябва да прецени как да приеме това предаване. По-същественото е да се говори, да има дискусия и да се изслушваме. Всеки разговор, всеки възможен диалог е по-добър от мълчанието, затова ние избираме да дадем трибуна и на вашите мнения. Всеки е добре дошъл. Така, както усеща нещата, така, както не му харесват или обратното. Кажете, за да не е обратното на опита - липсата на действие.

Очаквай съвсем скоро мнението ни за другите актуални ТВ-формати - Байландо и Истината за нас!
 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 3 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?