Следва

Петте неща, които НЕ харесахме в модата през изминалата седмица

Париж. Как започна уикендът

За разлика от нежното начало на седмицата на модата в Париж, в петък най-накрая женското тяло се настани в мъжкия гардероб, където...

All fashion преди 13 години

За разлика от нежното начало на седмицата на модата в Париж, в петък най-накрая женското тяло се настани в мъжкия гардероб, където както изглежда идната пролет ще се чувстваме доста удобно.

Както всеки ден във френската столица и през уикенда, големи имена не липсваха, а  ето какво научихме от най-добрите.

Chtistian Dior


Връзката между колекциите висша мода на Джон Галиано и тези, които той създава за прет-а-порте линията си за Christian Dior си пролича и в шоуто му в първия ден на октомври. Прекрасната цветна градина, която видяхме през юли, сега се мести към тропиците. Представи си хавайски остров в края на 40-те, но без войната.

Роклите са къси на цветя с презрамки минаващи около врата и остри дълбоки деколтета. Панталоните естествено са с ръб и силно разкроени, но всичко това само в началото. След миг, от весели дрешки пълни с енергия, колекцията преминава в прозрачни копринени рокли отново в цветове с тропически дъх.

Мъжкият бриз довява тук бяла парка, тъмносиньо кожено двуредо яке и авиаторско от велур.

Maison Martin Margiela



Мъжкият гардероб прекроен в дамски дрехи в абстрактния дух на Margiela. От една страна дрехите са абсолютно класически, като съвсем обикновената риза, с която се разходи Делфин Бафорт, откривайки ревюто, но това само от една страна, защото гърбът на ризата е като голям плосък правоъгълник.

И така дрехите, в който моделите, включително и Таня Илиева, леко напомняха на сандвичи, ще бъдат дрехите на идната пролет на Margiela - плоски панталони, рокли и сака изхождащи от кройката на дрехата. Една буквално праволинейна колекция, но именно в правите линии, изчистените силуети, прецизността и простотата се крие цялото очарование на колекцията.

Lanvin



Всичко, което може да се каже за тази колекция, може да бъде побрано в две думи – Adore, adore!

Албер Елбаз подготви една колекция от А до Я за дамския гардероб – имаме панталони, поли, рокли, сака, клинове, дори дъждобрани. Пясъчни цветове, черно, кафяво, сиво, зелено, лилаво се преплитат по дрехите с ярко червено, циклама и електриково жълто.

Линиите подчертават перфектния женски силует с тесни и много дълбоки деколтета, тесни рокли, дълги сака извити по тялото, клинове и дълги ефирни поли, с каквато, например, Карли Клос се появи на подиума, наподобяваща римска богиня.

Vivenne Westwood



Идеята за опазването на планетата отново беше основната в колекцията на Vivenne Westwood, с дрехи като рециклирани бални рокли от XVIII и XIX век.

Но колкото и тежко да е посланието, с което се е наела колекцията, тя звучи страшно сладко и забавно – като в сладкарница с огромни бонбони, близалки, целувки и петифури.

Всички до една, особено първата рокля от тъмно червена бургундска дантела, крещяха Вивиан в пънк-рок ритъм.

Junya Watanabe



Junya Watanabe показа една спокойна колекция просто в райета. Естествено комбинирайки се със задължителното пролетно тъмносиньо се преплитат в моряшки мотиви, заедно с принтове на котви, пояси и т.н.

Характерното за японските дизайнери наслояване на дрехите дълго-над-дълго не е подминато и тук, но вместо да тежи, както се случва по принцип, Junya го олекотява с нежни и витални тренчове от прозрачен найлон и полиестер.

Haider Ackermann



Възпитаникът на белгийската школа с колумбийски произход показа през уикенда в Париж, как копринената пижама може да се превърне във вечерно облекло.

Цветовете този път направо експлоадираха в дрехите му. Наситено и ярко лилаво, жълто, червено и тюркоазено се комбинират с черно в дълги рокли с високи цепки и дълбоки деколтета.

Кожени якета и елеци се събират с копринени панталони и дълги поли, за да създадат перфектната ежедневна визия, без да бъде подминато и късото сако, емблематично за дизайнера. Него пък видяхме редом до кожени панталони със 7/8 дължина и връзки отстрани.

Viktor & Rolf



Мъжкият гардероб отново разтвори вратите си, този път пред дуото Viktor & Rolf. И по спрециално в ръцете им се остави мъжката риза, която те преобразиха до неознаваемост. Първо тя откри ревюто на пролетната им колекция за 2011 с 4 яки и 4 чифта маншети, но това само за разгрявка, защото за финал я бяха превърнали в булченска рокля, която заемаше цялата ширина на сцената.

Като изключим тези трудно смилаеми хапки гений, останалото, което видяхме в колекцията успешно и напълно адекватно ще се пренесе и на улицата - до колкото нещо с етикет Viktor & Rolf може да се нарече адекватно. При всички копринени рокли, вдъхновени от ризата, е постигната перфектната хармония между мъжката и женската половина, така че накрая звучат нежно, леко и дори приказно.

Jean Paul Gaultier



Ревюто на Jean Pаul Gаultier бе открито от вокалистката на Gossip Бет Дито в нарязана сребриста рокля. Тя не беше единственият пълен модел разходил се по подиума, подкрепена от известната вече Кристал Рен, а и не само. Но Жан Пол не използва пълни модели в представянето на колекциите си за първи път, така че изненада нямаше.

Моделите се разхождаха в Dr. Martens и ярки коси, оформени в прически стил Джоан Джет. Носиха силен ярък грим в синьо и зелено и се криеха зад 3D очила. Но за разлика от очите им, характерно за Jean Paul Gaultier, всичко останало бе на показ - видяхме много дантела и елементи от бельо, гащеризони, якета с повдигнати рамене, пелерини и флорални принтове,  мрежести  чорапогащи, дори метален сутиен. 

More from View Sofia

More All fashion