Следва

The eternal femininity. Приказка от 50-те

Последните три дни в Париж. Най-важното от най-големите имена

Последните три дни от седмицата на модата в Париж определено бяха най-силни...

All fashion преди 13 години

Последните три дни от седмицата на модата в Париж определено бяха най-силни.

Казваме това, защото само при споменаването на имена като Yves Saint Laurent, Valentino, Chanel и новото начало за McQueen, става ясно колко важни са били тези три запомнящи се дни.

И така окончателно вече може да бъде направена една ретроспекция на целия сезон, чийто основни тенденции бяха затвърдени в тези няколко дни. Минимализмът на Chloé, погледът към 70-те на Saint Laurent и Louis Vuitton, перата при McQueen и Chanel и още куп малки и по-големи тенденции, които обобщиха сезона.

Chloé



Ако имаше някой, които да завърши сезона на минамализъм най-добре, то това е Хана Макгибън, чиято колекция, макар и отново почти изцяло в бежово, е толкова удобна, лежерна и ненатрапчиво гениална. Цветовете се броят на пръстите на едната ръка, но пък материите са необятни и съчетани по съвършен начин.

Харесахме драпираните рокли и ниските обувки, наподобяващи балетни екзерсисни обувки. Всъщност, балет е дума, която би могла да опише колекцията. Лекота и грация, точно като балерина.

Yves Saint Laurent



Стафано Пилати е човек, които изключително умело претворява идеите на Сен Лоран в наши дни. А тази колекция бe като ретроспекция на нещата в модата, за които сме благодарни за големия майстор, също като изложбата на Ив Сен Лоран, която събра хиляди хора в Париж през последните месеци.

Като база на колекцията е взета женствеността под най-чистата й форма. Кройки, които подчертават тялото, дълбоки деколтета и цепки, които деликатно показват плът, ризи с буфан и прозрачни гърбове.

Леката глътка седемдесетарски въздух пък, изразен във къдрите по полите и роклите допринася за очарованието на моделите.

Харесахме интересното позициониране на джобовете, ярките акценти, полите с висока талия и връхните дрехи, прекроени в рокли.

Chanel



Карл Лагерфелд. Удивителен. Изобщо, нужно ли е да споменаваме величието на колекцията на Chanel. Самото представяне на колекцията е достатъчно впечатляващо, за да покаже величието не само на марката като такава, а и на дизайнерът, на дрехите и на красотата, която носят.

Колекция от 84 модела, повечето от които достойно могат да се нарекат висша мода, заради перата, бродериите, ръчните нашивки, материите и самият им вид.



Но от друга страна, част от моделите могат от подиума да бъдат директно пренесени на улицата, съчетани съвсем спокойно освен помежду си и с модели от твоя гардероб.

Под звуците на симфоничен оркестър в огромното Grand Palais се разходиха дрехи, които могат да бъдат определени просто с думата Chanel – съвършенство, а всички думи са излишни.

Valentino



Моделите на Pier Paolo Piccioli и Maria Grazia Chiuri приличат по-скоро на нежни, женствени, дори леко мистични горски феи, прегърнати от красив шифон, дантела и коприна.

Начинът, по който двамата нови дизайнери на марката се опитват да претворят идеите на г-н Гаравани, е интересен и впечатляващ за проследяване. За лятото те са избрали леки, нежни и силно впечатляващи модели, които са едно страхотно продължение на зимната им колекция.

Меките цветове изглеждат изключително женсвено, а дантелата, съчетана с кожа или избродирана с метални нишки е впечатляваща. Много ни допаднаха ниските обувки и роклите от прозрачен шифон.

Alexander McQueen



Определено нямаше по-очаквана колекция от тази на Сара Бъртън за марката на покойния Лий Маккуийн. И ако някои очакваха Сара директно да се гмурне в дълбокото и донякъде окултното, което Лий така обичаше, тя опроверга тези очаквания и започна един плавен преход на преосъзнаване на идеи, които междувпрочем, както се вижда, са съвсем близки като мислене до тези на Лий.

А движещата сила в колекцията е природата. Флората и фауната са „изсипани” върху дрехите, чийто основни мотиви пък са познати и ключови за Маккуийн. Виждаме силните принтове, многото пера, високите рамене на костюмите и саката, подчертаният обем на ханша и обувките, които отново са произведение на изкуството.

Казваме едно голямо „Браво!” на Сара, заради това, че успя да претвори духа на Лий и да го отведе в страхотна посока, без да прекалява и знаем, че някъде там горе той се усмихва.

Louis Vuitton



Колекцията на Марк Джейкъбс на пръв поглед изглежда сякаш огромен многоцветен метеорит се е сблъскал с Китай, а от руйните са излезли високи и слаби момичета в многоцветни обсипани в брокат дрехи, вдъхновени от китайската и тайванската жена.

След това обаче изникват препратките към джаз десетилетията и 70-те години, било то в цветове или кройки и целият брокат става някак обясним.

Харесахме детайлите и фриволността на моделите, които затвърдиха ресните и силните цветове като тренд.

 

 

 

More from View Sofia

More All fashion