Следва

Любовната връзка на Бил Клинтън с Елизабет Хърли продължила година?

Като по вода! Успехът на "Water" и неговите създатели

Филмът „Water” е дебют в киното за режисьорката Розалия Димитрова, оператора Добрин Кашавелов, сценариста...

преди 13 години

Българският късометражен филм „Water” (Вода) спечели 1-во място на конкурса eDward - The Young Filmmaker's Award, като пребори над 300 филма от цял свят. Световното състезание за късометражно кино се организира за 13-ти път във Франкфурт, Германия от фестивала eDIT The Filmmaker's Festival. Предварително зададената тема на конкурса тази година беше „Вода”.

Филмът „Water” е дебют в киното за режисьорката Розалия Димитрова, оператора Добрин Кашавелов, сценариста Даниел Ненчев и монтажиста Димитър Лучев. Четиримата победители разказаха специално за View Sofia повече за филма „Water” и неговия успех.

V. S. Как се събрахте като екип? Чия беше идеята да участвате в конкурса?
Добрин: Идеята беше на Розалия, аз помогнах за участието на Даниел и Димитър в екипа и считам, че това беше успешен ход.
Розалия: С Добри сме колеги от университета. Работили сме по проекти и преди. Получих информация за конкурса и му предложих да започнем работа.
Той ме запозна с Даниел и колелото се завъртя.

V. S. Каква е идеята на филма?
Даниел:
Трябваше да направим филм с център водата. И в нашия филм, водата е буквално в центъра – между едно момче, символ на човечеството и риба, символ на чистата природа. Водата е нужна и на рибата и на момчето. Но, човекът, като по-силен – има шанса да реши какво да направи с водата.


Даниел Ненчев - сценарист, Розалия Димитрова - режисьор, Добрин Кашавелов - оператор, Димитър Лучев - монтажист

V. S. Въпреки че има конкретен финал, филмът оставя на зрителя да има свое тълкувание и отговор на поставените въпроси. Какъв е твоят отговор, кой вариант избираш?
Даниел:
Нека зрителят избира. Филмът има финал, но има и възможни продължения. Например още действия на момчето, свързани с рибата.

V. S. Кое беше най-важното в монтажа?
Димитър:
Трудното в монтажа идваше от това, че формата е прекалено кратка. Важно беше да се отделят начало, кулминация и край. Като във всяка част, динамиката да е различна. Началото да е бавно и плавно, в момента на решението да се пресъздаде напрежение, краят да е спокоен. Също така всичко трябваше да е подпомогнато от подходяща музика и въздействащ звук.

V. S. Водата е...
Даниел:
Водата може да е резултат от болка, радост, любов. Водата може да е и причина за тях. Освен че е двигател на живота, водата е свързана с всяка силна човешка емоция. Това ми харесва.
Розалия: ...нищо... и всичко. Кой би могъл да определи цвета й, вкуса й? Кой би могъл да обясни защо му се пие именно вода?
Добрин: Водата е емоцията, която чаках от много време.
Димитър: Кръговрат на живота.

V. S. Розалия, какво е предизвикателството да режисираш филм, който е 30 секунди?
Розалия:
Предизвикателство е да си режисьор въобще. Кратката форма си има своя философия. Трябва да разкажеш историята си стилно, стегнато, в едно изречение.

V. S. Кашавелов, разкажи за връзката между фотографията и операторското майсторство. Как уменията и опитът ти на фотограф ти помогнаха при работата по WATER?
Добрин:
Добрият кадър и във фотографията и операторството е ключов. За мен всичко трябва да е подчинено на усещането и целта на случващото се в този кадър. Работя като репортажен фотограф, което ми помогна да съм бърз и адаптивен на променящите се условия, които имахме. Времето беше променливо, трябваше бързо да преценя, какви кадри да правя. За щастие, виждах кадрите си предварително. Щастлив съм, че заедно с моите колеги успяхме да изградим визията, която аз си представях. Те ми помогнаха много, като ми дадоха свободата, от която имам нужда.

V. S. Късометражното кино е минималистично изкуство, където всеки детайл трябва да работи за смисъла на проекта. Разкажете за избора на цветове, музика и т.н. По какъв начин подсилват внушението?
Розалия:
Имах много ясна представа каква музика искам във филма. Тя трябва да въздейства. Или ти влиза под лъжичката, или сме се издънили.
Добрин: По принцип операторът трябва да направи цветовата корекция, но в този случай Розалия и Димитър направиха това. Мисля, че тези цветове пасват най-добре на идеята на филма.



V. S. Как се справи Рахим с ролята си и през какво трябваше да премине?
Даниел:
Рахим е на 5, но е човек с вътрешен живот. Справи се супер. Усещаше, че се случва нещо важно и участваше. Изпълни всички наставления на режисьора. А не му беше лесно – рибата пред него се мяташе, беше гол, хапеха го комари. Родителите му са артисти и естествено това е добра основа. Рахим е син на художничката Люба Халева и Ерол от Уикеда.

V. S. Какво стана с рибата, другият главен герой във филма?
Даниел:
Замразена е. Пази се за поколенията. Един ден ще я изследват като кино-артефакт.

V. S. Снимали сте филма в басейн, преди снимките е валял дъжд – имало е „водни” знаци навсякъде около вас... Забелязахте ли ги?
Даниел:
Сега като питаш, си даваме сметка. Най-вероятно, добрата енергия увлича и други добри енергии.
Розалия: Тръгна ни по вода. Дано да ни държи влага по-дълго.
Добрин: Трябваше да снимаме на всяка цена, въпреки дъжда. Нямаше друга възможност. Вярвах, че той ще спре, както и стана.

V. S. Какви бяха останалите филми в селекцията и на какво залагаха? С какво WATER се отличаваше от останалите филми?
Розалия:
Повечето филми бяха на екологична тематика. Имахме щастието, нашият филм да плени журито. Това стана, може би защото, докато го правехме всеки от нас даваше всичко от себе си.
Добрин: На другите филми им липсваше добрата визия. Освен с това Water се отличи и със семпла идея, която беше финно пресъздадена.
Даниел: ... семпла, но важна. Истината е, че направихме кино. Дадох си сметка за това, след като гледах филма за първи път. Изненадах се.
Димитър: На награждаването директорът на фестивала каза – получавате тази награда, защото вашият филм ни грабна с професионалната си визия, перфектното техническо изпълнение и ясната идея.

V. S. Какво запомнихте от Франкфурт?
Добрин:
Запомних момента в който крещяхме, когато чухме „And the winner is… ROZALYA…” Запомних удовлетворението, че съм участвал в нещо, което хората оцениха. Запомних веселието. Запомних Саша и Дора.
Даниел: Освен фестивала – последната нощ. Тогава половината Франкфурт беше в стаята ни в хотела.

V. S. Какво беше първото нещо, което си помислихте, след като премина първоначалната еуфория от победата и осъзнахте какво се случва?
Розалия:
Ние все още осъзнаваме какво се случи. Но не смятаме да лежим на стари лаври, стягаме нов сценарий.
Добрин: Интересното, е че след първоначалната еуфория от победата останах пак в еуфория.
Даниел: Че трябва да продължаваме да работим заедно. Имаме идеи за нови филми и музикални клипове.

V. S. Какво означава тази награда за българската култура?
Даниел:
Означава, че артистите тук са адектватни на случващото се в световен план. На този конкурс имаше участници от Бразилия, Германия, Южна Корея, Нова Зеландия...

V. S. Къде може да се види WATER? Ще има ли премиера?
Добрин:
Да! Премиерата е на 19 октомври (вторник) в Sofia Live Club от 20 ч. Каним всички (по)читатели на ViewSofia!
 

More from View Sofia

Летопис на смутното време: Мария Касимова-Моасе

Interviews преди 4 години

"Летопис на смутното време", като романа на Вера Мутафчиева, е една поредица, която цели да систематизира настроенията в това особено, смутно време, в което се намираме в момента. Тук ще видите и прочетете посланията на прекрасни хора, на чиято емоционалност разчитаме и в чиито усещания вярваме; ще ни споделят как усещат момента, как си представят, че ще минем през него, какво е най-важното, кои са устоите, какво препоръчват, как виждат нещата след ступора. Какво ще се промени, какво трябваше да се промени, кои са позитивите в тази непреживявана от никой съвременник ситуация. Нека си дадем надежда и да структурираме заедно проблема така, че да излезем от това по-устойчиви и по-мислещи, по-съчувстващи и по-смирени!

More