Следва

Какво е да си изкуствовед

Editors' choice: За или Против скъпите подаръци

Какво обаче се очаква да дадем в замяна на такъв жест и и ако всеки човек си има цена, дали скъпият подарък ...

All About Life преди 13 години

Ако перифразираме Достоевски, ще кажем, че малките радости в живота могат да спасят света! Малки, но от сърце, като жестовете, които правим за най-скъпите ни хора!

Но в подобни романтични размисли най-често изпадаме, разнежени от коледните песни и светещите ламички на декември, през другото време нямаме нищо против радостта от нов чифт ботуши от хубав велур, палто от кожа с косъм или кашмирен шал Burberry, пристигнали до нас в луксозни опаковки!

Какво обаче се очаква да дадем в замяна на такъв жест и и ако всеки човек си има цена, дали скъпият подарък е начинът да я заплатиш, такъв казус се роди внезапно в петък следобед в редакторския ни екип, провокиран от скъпото колие върху нежната шия на колега, и така съвсем естествено стигнахме до обсъждането на въпроса – За или Против сме приемането на скъпи подаръци!

Как мисли всеки от участниците в дебатите, чети по-долу в текста, като чакаме да оставиш и твоето мнение в коментарната ни форма:

Иван




Ама разбира се, че обичам да ми подаряват скъпи неща, но скъпи за мен, а не като цена. Според мен при подаръците цената е просто фактор, определящ качеството, както и при всичко, впрочем.

Дори и да имаш изключително много пари, можеш да подариш нещо малко, но достатъчно, а почивката на островите с трудни имена да я запазиш за друг повод или изобщо да не я изваждащ от шкафа с изненадите, защото често с големите подаръци идват и големите очаквания.

От друга страна, ако е скъп подаръкът, то нека е със истинска стойност, а не нещо, което е хубаво просто, защото е скъпо. Но и едно „нищо” от сърце понякога пак е повече от нещо скъпо и без стойност за теб.

Димитрина



„Може да не е от сърце, но да е голям” – е, хубаво де, ама какво трябва да платиш за него. Веднага изброявам:
1. принудителна благодарност;
2. загуба на самочувствие и лично отношение;
3. хорска завист и черни клюки;
и накрая – той ще се похвали на приятелите му, а ти вече си определи цената да бъдеш негова собственост. А представи си и скъпият подарък да не ти харесва… От друга страна пък, не бих отказала уникат на живописта, дизайнерски топли ботуши или просто почивка на топло и далеч.
С други думи, ако ще е скъпо, да е от сърце!

Никола

Мога да кажа, че скъпите подаръци могат да зарадват и впечатлят всяка жена! Лично за мен е огромно удоволствие, когато видя радостта и благодарността в очите на жената, която обичам и ценя, след като съм й подарил нещо хубаво и скъпо.

Разбира се, не е нужно подаръкът да бъда от най-скъпите, все пак стандартът ни е доста по-нисък от този в другите страни и не всеки може да си позволи глезотии.

Но като цяло съм "За" скъпите подаръци, но най-вече той е скъп, ако е подарен от сърце. И ако някоя жена ви каже "Аз не се впечатлявам от скъпите неща" - не й вярвай!

Ти й купи 3 чифта Dolce и я попитай отново дали не харесва подаръци с цена, колкото в заплатата на няколко семейства.


Гергана



Скъпите подаръци са начин да печелиш внимание! От една страна, заявяваш ясно и категорично, че можеш да си позволиш да подариш скъп часовник, а какво остава да носиш, а от друга, търсиш благодарността и блясъка в очите на този, който го приема! Била съм и от двете страни – на този, който подарява и на онзи, който загубва ума и дума при вида на съдържанието на кутийката и мога да кажа, че е несравнимо. Несравнимо е удоволствието от приятното гъделичкане по самочувствието, когато си ролята на нещо като Дядо Коледа, и е изненадващо приятно да видиш, че все пак на някого му струваш скъпо в най-хубавия смисъл на думата!

Идеята на подаръците от три-четири и нагоре цифрена сума също така е не толкова да радват с жест, колкото да действат моментално и с цел, но въпреки това аз нямам нищо против тяхното послание, но само ако са от правилния човек! Все пак те не определят цената ти, въпреки че някои твърдят обратното, и трябва да ги приемеш със самочувствие.

Мария



Нямам нищо против скъпите подаръци, докато са подаръци, а не средство за запащане, иначе се губи смисълът и очарованието. Не мога да кажа, че умея да подарявам вещи, особено с повод.

От напрежението, че имам срок да избера най-подходящото нещо, губя всяка връзка с обекта на подаряване и накрая вземам първото, което видя и разчитам на прекрасното пожелание, което ще скалъпя, да спаси положението.

Иначе без повод, подаръците са най-прекрасни. Когато си видял нещо и то ти е напомнило на някого - като определн цвят лак за нокти или лъжици за кафе, или просто дума от заглавие на книга. Е, ако някой се сеща за теб, когато вижда частни самолети, ти си особен род късметлия, лети си на воля в късмета си.

More All About Life