Следва

Наши момичета на кориците или България търси Top models of Rosebud

Дизайнери за следене: Хали Фултън

Стартираме нова поредица, посветена на младите или не толкова млади дизайнери от целия свят, които в...

All fashion преди 13 години

Стартираме нова поредица, посветена на младите или не толкова млади дизайнери от целия свят, които в последните години имат една обща характеристика.

Във време на криза и леко сковаващ страх, относно бъдещето на индустрията, те успяват да излязат с невероятно креативни идеи на подиума или в шоурума. Бива ги много да се отличават от останалите. И имат уникално чувство за дизайна и модата като изкуство.

Първа в нашата нова, но отдавна замислена рубрика е шотландката Хали Фултън. Завършила Единбъргския College of Art през 1999 и The Royal College of Art в Лондон след това, тя е известна най-вече с любовта си към графичните принтове, луксозните материи и шантавите аксесоари.

Хали вдигна така важния за всеки млад дизайнер шум около себе си с дебютната си колекцията пролет/лято 2009, представена естествено на Лондонската седмица на модата, и оттогава насетне популярността й расте с всеки изминал ден.



Невероятните експлозии от цветове, графичните хрумвания по дрехите и аксесоарите й, умелото вкарване на арт деко елементи в дизайните й, както и цялостното противопоставяне на утвърдените от по-традиционните дизайнери норми, й донесоха очакваното признание миналата година. Семпли, но страшно интересни, моделите й единодушно бяха признати за точно тези образци на съвременната мода, които ценителите очакват.

Оттогава до днес дизайнерката става все по-обичана, и то не само от специалистите, но и от онези обикновени, но всъщност със законодателни функции модерни млади момичета, които умеят да превръщат уличния си стил в обект на възхищение и дори изследвания.

Самата Фултън казва за себе си, че е "егоист относно собствените си модели" и създава просто "неща, които аз самата бих носила или които са съвсем точни за дадения момент", като пълни шепи с вдъхновение не от другаде, а от "абoригенското изкуство, арт деко, поп-влиянията, бижутерските форми и фантазии", а и "съм такъв Плюшкин, че нямам проблем с вдъхновението, събирам всичко, от часовници от 60-те, през слънчеви очила от цяла Европа, книги от всякакъв вид и предмети, с форма на ръце.".

Независимо, че нейната звезда изгря цели 10 години след завършването й на престижното арт-училище в Единбърг със специалност Мода, през цялото това време Хали не дреме със скръстени ръце, а напротив, използва всяка възможност внимателно да гради имиджа си и да подготвя своя успех: "Най-добрият съвет, който получих през тези години относно бизнеса, беше, че 75% от успеха се формират в първите две години, че те са най-важните за бъдещето и че точно тогава е моментът да структурираш усилията и работата си така, че да си наясно какво трябва да следва и как да го постигнеш или по-добре да се откажеш. Тази идея буквално ме смрази в началото, но сега съм наясно, че нещата стоято точно така."

Усилията й не остават напразни и днес, 10 години след старта, тя се радва не само на признанието на Британския и Италиански Vogue, но и на потреблението на артикулите й от многобройни модно-пристрастени и откровени звезди по целия свят.

"Това със знаменитестите, облечени в мои дрехи, малко ме напряга. Всъщност най-голямото си признание усещам когато видя някого на улицата, облечен в моя дреха, някой, който си е купил нещо директно от рафта в магазина, защото е усетил, че е точно неговата дреха." За пръв път това се случило през 2000-та, когато Хали забелязва на улицата " момиче с тюркоазеното палто от моята дипломна колекция. Този образ е запечатан завинаги в съзнанието ми. "



Когато не твори, Фултън прекарва времето си рисувайки, четейки, или слушайки Джарвис Кокър "Не чета блогове. Не се разсейвам с излишни неща. Твърде много време прекарах без да съм 100% себе си, но най-накрая ссе чувствам удобно в кожата си, нещата започнаха да се случват".   
 

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 1 ден

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.