Следва

Независимо американско кино. Това ни трябваше

Другата повърхност

На 25 октомври 2010 г. от 18 ч. в галерия „Средец” на Министерството на културата ще бъде открита изложбата “Другата повърхност ІІІ"...

Events преди 13 години

На 25 октомври 2010 г. от 18 ч. в галерия „Средец” на Министерството на културата ще бъде открита изложбата “Другата повърхност ІІІ”, - трета част от цикъла „Другата повърхност”. Всяка една от тези изложби показва експериментите на художничката проф. Анна Бояджиева върху определен артистичен проблем – от триизмерната пластика до кавалетната картина.

Творбите на художничката  представляват творчески акт, преминал през фазите на дематериализация, чрез които се показват дълбоките пластове на материите (велпапе, текстил, синтетика, хартия).

Плавният път от анализ към синтез води до изграждане на обекти с напълно изчистена знакова форма. В играта с материите Анна Бояджиена изследва пластичните качества и способността на материала да създава нов смисъл и идея. Акцентът в експозицията е поставен върху концепцията и поведението на различни неконвенционални материали и техники на работа, чрез които художничката изгражда структурни повърхности и пространствени обекти.

“Художничката Анна Бояджиева съществува странно в художествения ни живот. В ситуацията у нас тя е някъде между небето и земята, т.е. никъде в познатите места, където са съсредоточени всички. Понякога искам да съзра мястото на Анна Бояджиева и мястото на нейните работи. Но къде? Веднъж тя е в текстила, където е твърде пространствена, друг път в хартията, където е необичайно провокативна. А трети път в акциите, където Ани е самият материал. Така тя намира празнините и намира място там, където няма никого. Споменавам материалите с които работи, защото художничката се провокира именно от тях и така определя стиловата си характеристика. Тя е отворена към иновациите и нестандартните изразни средства. Нейните експерименти и търсения оказват влияние върху много автори от младото поколение. В този смисъл тя е в основата на школа. Школа, която е свободна и отворена за инвенции и разсъждения. Професор в Художествената академия тя и нейните студенти вървят заедно по трудния път на изкуството.

Автор като Анна Бояджиева е име без което последните десетилетия на българската култура не биха били такива каквито са.”

Димитър Грозданов
изкуствовед


ДРУГАТА ПОВЪРХНОСТ III
на Анна Бояджиева

25 октомври, 18 часа
галерия „Средец“
Министерство на културата
бул. Ал. Стамболийски" 17

 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 2 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?