Следва

10 неща, без които не може гардеробът ти

90-те! Любими и увековечени

Бяха бляскавите 60-те, после фриволните 70-те, дойде и диско магията на 80-те и съвсем естествено е ред и на още...

All fashion преди 13 години

Бяха бляскавите 60-те, после фриволните 70-те, дойде и диско магията на 80-те и съвсем естествено е ред и на още едно любимо наше десетилетие – това на елегантните 90-те!

На 13 ноември в галерия Индустриална, ул. Индустриална 11 (бившия Хладилен завод до Сточна гара) ще се случи четвъртото събитие от културната програма на Beefeater - London Dress Code.

Самоуверено и суетно, десетилетието на 90-те в модата и музиката помним с появата на супермоделите, бума на момичешките и момчешките музикални групи и разбира се brit pop течението. Това е достатъчно, за да провокира интереса към събитието, което ще мине под мотото ME MYSELF AND I.

Този път ревюто-пърформанс се разработва за Beefeater от дизайнерите на Ham&Eggs - Александър Гергинов и tochka - Антония Пашова.

Колекцията за ревюто на London Dress Code 90’s ще включва черни over size костюми, плътни дамски гащеризони, класически дънки с прави крачоли, широки пуловери, черни чорапи над коляното и всичко това в комбинация с черна дантела, едро шотландско каре и цветен латекс. В модния пърформанс ще видим ключови образи като: фаталната жена, нейните проявления като жената-котка и еманципираната жена и мъжът от 90-те – силен, но романтичен и разбира се, boy band момчето.

В Лондон през 90-те индивидуализмът се отразява на външния вид, както на известни личности, така и на обикновените хора. За първи път street модата започва откровено да влияе на висшата мода.



Ключови лондонски дизайнери през десетилетието са Вивиан Уестууд, Джон Галиано и Алекзандър Маккуин.



Появяват се топ моделите, красавици с огромни хонорари, които се превръщат в икони на времето – сред успешните английски модели от десетилетието са Кейт Мос и Наоми Кембъл.

Популярните английски boy bands и girl bands като Take That, East 17 и Spice Girls се появяват през 90-те. В същото време възниква и brit pop течението с Oasis, Pulp, Blur, Travis, The Verve, които имат огромно влияние върху културата на улицата в Лондон. Пак тогава се появяват и първите електронни рок групи като Prodigy и Chemical Brothers.



Соло изпълнителите като Ани Ленъкс, Алтън Джон се превръщат в икони на десетилетието и успяват да ангажират аудиториите не просто музикално, но и като поведение, философия и съответно външен вид. 

Ще гледаме как се преобразяват в моделите на Ham&Eggs и после ще ти разкажем.
 

More All fashion