Следва

Нашият седмичен плейлист

Независимо американско кино. Това ни трябваше

Скорсезе, братя Коен, Катрин Бигъло - светът на американското независимо кино е свеж и нов творчески свят...

Movies & TV преди 13 години

Скорсезе, братя Коен, Катрин Бигъло - светът на американското независимо кино е свеж и нов творчески свят. Затова So!Independent ни показва кино от друг клас.

В селекцията на фестивалa за независимо американско кино So!Independent се очаква да видим най-доброто от два знакови американски кино-фестивала - Сънденс на Робърт Редфорд и Трайбека на Робърт ДеНиро, носители на Оскар и хитове от Берлинале.

Публиката на So!Independent ще види най-новия филм на безспорните икони в независимото кино братята Итън и Джоел Коен - Сериозен Човек, с две номинации за Оскар 2010 - най-добър филм и най-добър оригинален сценарий и номинация Златен глобус 2010 за най-добро актьорско изпълнение в игрален филм, мюзикъл или комедия на Майкъл Стълбарг.

Изключително дързък е Пъти Хил, заснет със само 20 000 долара, но изтръгнал от законодателите на световната кино-критика, списанието Variety, признание, че това е филм, който въпреки удивително ниския си бюджет си отваря вратите за световна дистрибуция.



Многократните носители на Оскар, Мартин Скорсезе и Клинт Истууд, ще се представят в неочаквана светлина – Скорсезе ще разведе публиката из света на любимите му филми в Пътешествие с Мартин Скорсезе през американското кино, а човекът-желязо Клинт Истууд ще се разкрие със страстта на живота си – пиано блуса в Пиано блус.

Митичната издателка на списание Vogue и най-влиятелна жена в света на модата - Ана Уинтър, е главен герой в уникалния документален филм Септемврийският брой.



В него тя допуска камерата до най-ревниво пазените си тайни, за които дори и филмът Дяволът носи Прада е трябвало само да се досеща.

А как добиването на петрол може да унищожи цяло населено място показва скандалният филм Петрол на Джо Бърлинджър за известния като “27-милиардния Амазонски Чернобил“.Филмът има награда за операторско майсторство от Сънденс Филм Фестивал 2010.



Фестивала ще закрие безспорният победител на американското кино за 2010 Войната е опиат - носител на 6 Оскар-а, включително за най-добър режисьор на Катрин Бигъло - първата жена, която печели тази награда в 81-годишната история на отличията на Академията.

Откриващият филм е Стръкчета трева на Тим Блейк Нелсън в който Уилям Нортън е неузнаваем в двойната роля на себе си и своя близнак. Освен това режисьорският дебют на Тим е заснет не къде да е, а в… България. 

So!Independent – София Индипендънт Филм Фестивал ще се проведе този ноември. Програмата е изцяло изградена от независими американски филми, разделени в три категории - игрални, документални и късометражни. Голяма част от филмите са селекционирани и награждавани на фестивалите Sundance и Тribeca. Повечето филми са произведени през 2010 г.

Фестивалът се организира от Юнайтед Арт и Фондация „Америка за България”.

Очаквай подробности за прожекциите скоро!
 

More Movies & TV