Следва

Красивата Валя Войкова в "Търси се"

Изложба на Сами Биджерано. За един по-красив свят

Сами Биджерано живя с надеждата за един по-добър и по-красив свят, постигнат чрез добронамереност и...

Events преди 13 години

Сами Биджерано живя с надеждата за един по-добър и по-красив свят, постигнат чрез добронамереност и отдаденост на идеалите и красотата.

В творбите си той се прекланя пред жената. Тя го вдъхновява за работа и е обект на редица негови живописни цикли.

Особеност в живописта му е работата с характерен символен език с условен и стилизиран изказ, с обобщаващ ограждащ контур. Всичко това го отличава като автор с индивидуален стил.

Сами Алберт Биджерано – Sabin  е роден на 1 декември 1920 г. в гр. Ямбол. През 1940 г. постъпва в Държавната художествена академия в София.

Първата година учи рисуване при проф. Никола Маринов и монументална декорация при проф. Дечко Узунов. По-късно се прехвърля в класа на проф. Иван Пенков и специализира сценография. През 1943 по силата на Закона за защита на държавата /1940/ прекъсва следването си и е интерниран да дава принудителен труд в лагер в село Белене.



От 1946 г. е член на Съюза на българските художници – и е един от основателите на Творческия фонд на СБХ.
Биджерано е един от новаторите, носители на нови творчески решения и идеи в пространственото оформление у нас.

Участва в почти всички изложби с произведения, резултат от разностранните му интереси – от моделите за производство на предмети от ковано желязо, метал, керамика, дърво до графичните рисунки за вестници и списания, плакати, пощенски марки, декоративни пана, монументална пластика и декорация.
От 1966 г.

Сабин живее предимно извън страната – в Израел. От тогава се занимава предимно с живопис и монументална декорация.

Негови произведения са собственост на редица галерии и частни колекции в България, включително в НХГ, СГХГ, както в Израел и по света – Стокхолм, Рим, Виена, Париж, Брюксел, Торонто, Ню Йорк, Чикаго, Небраска, Лос Анжелос, Буенос Айрес, Хавана и др.

Изложба на Сами Биджерано /1920 – 2007/, 27.Х. – 8.ХІ.

изложбена зала „Райко Алексиев”, ул. „Раковски” 125
откриване 27 октомври /сряда/ от 18 часа
.
 

More from View Sofia

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.