Следва

Някой минава от тук, по този коридор

Носталгия по цялото

За изложбата ще ти цитираме само това т.нар. извинително писмо, защото е достатъчно красноречиво за характера...

Events преди 13 години

За изложбата ще ти цитираме само това т.нар. извинително писмо, защото е достатъчно красноречиво за характера и творчеството на художника Андрей Даниел.

Първо, искам да ви се извиня, че ви занимавам с някакви толкова лични усещания и разсъждения, но какво да се прави, такава ми е професията...ако пък ви е интересно, продължете нататък.

„ Има време за разхвърляне на камъни, има време и за събиране на камъни”... Доста разхвърляхме напоследък. Разпаднахме един остарял свят, но не успяваме да съберем, да създадем един нов – все нещо липсва, не достига. Какво ли е то? Едни говорят, че парите не стигат, други – че милост нямаме, трети усещат празнота в душите си, аз пък имам носталгия по цялото. По онова състояние, което наричаме „мир със себе си”.
Все от някъде трябва да започнем – може би малко дистанция, която да ни даде спокойствие и тишина, за да помислим малко – какво наистина искаме.

Всъщност, опитал съм се , да ви дам малко дистанция, пък нататък, опитайте вие.
С уважение и съчувствие: Авторът

А иначе за самия Андрей Даниел трябва да знаеш, че е роден на 28 март 1952г. в Русе, че е Професор по живопис в Художествената Академия в София, отт 1998 активно участва в европейските програми “Еразмус” и “Сократес”.

През 1994 и 1995 води магистърски клас по живопис в Сеул, Корея, към “Сеул Арт Център”. 1995 е поканен от Фондация “Про Арте Булгарика” за едномесечен престой и работа в Швейцария. През 1997 печели стипендия за пребиваване и работа в Париж.

Негови творби са притежание на НХГ, СГХГ, художествени галерии в страната, държавни и частни колекции в чужбина – Швейцария, Холандия, Италия, Финландия, Израел, Испания, Франция, Англия, САЩ, Германия, Канада, Южна Корея; Национална Художествена Галерия – Братислава, Художествена Галерия – Шчечин, колекция “Д-р Петер Лудвиг” – Аахен и др.

Автор е и на четири стенописа във Варна. Реализирал е няколко сценографски проекта в различни театри в София.
 
Носталгия по цялото
Постконцептуална изложба от ръчно направени картини
на Андрей Даниел

Мястото:
Галерия - книжарница София Прес,
ул. “Славянска” 29
Времето: 25.10. – 12.11. 2010


 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 3 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?