Следва

Трио октоподи в един глас

Гениалните прости неща. Карфиол с чесън, моцарела и копър

Най-хубавото в готварството е да използваш сезонни продукти. Няма по-ароматен ябълков пай от есенния, нито...

Food преди 13 години

Най-хубавото в готварството е да използваш сезонни продукти. Няма по-ароматен ябълков пай от есенния, нито по-сладък ягодов шейк от летния, или пък по-вкусна салата капрезе от тази с градински домати…

Затова ти предлагаме една рецепта точно като за късна есен – карфиол, запечен, здравословен, с чесън, копър и моцарела. Последната съставка, сигурно си забелязал, използваме винаги когато можем:

карфиол
1 топка моцарела
сол на вкус
1 ч.л. копър
една голяма щипка магданоз
1 ч.л. зехтин
чесън на вкус


Начин на приготвяне:

Измий добре карфиола като го накиснеш известно време във вода преди да го използваш. Запари го малко, за да омекне като го сложиш в тенджера с вода и захлупиш за няколко минути след като заври. Изсипваш запарения карфиол в йенска тава за печене и го смесваш с чесъна, зехтина и солта. Печеш в умерена фурна докато леко започне да се зачервява.

Върху леко зачервения карфиол добавяш копъра, магданоза и нарязаната моцарела и връщаш във фурната за кратко, да се запече леко и сиренцето.

Невероятно е, не изисква особено готварски умения, но е прекрасно здравословно ястие.

Полезни свойства:


Една чаша варен карфиол е отличен източник на витамин С (91, 5% ), фолат (13, 6% ) и диетични фибри (13, 4%). Карфиолът също е много добър източник и на витамин B5, витамин В6, манган и омега-3 мастни киселини. 124 гр. карфиол съдържат 28, 52 калории.

Внимание: Карфиолът съдържа гойтрогени, естествени вещества в някои храни, които могат да повлияят на работата на щитовидната жлеза. Хора с вече съществуващи и нелекувани проблеми на щитовидната жлеза трябва да избягват консумацията на карфиол поради тази причина.

Карфиолът съдържа и естествени вещества, наречени пурини и при хора, които са податливи на пуринови проблеми, прекомерният прием на тези вещества може да причини здравословни проблеми.
 

More Food