Следва

Double trouble: Две красиви рокли, които ще те стоплят

Mода за ценители: Carven като синоним на Париж

Carven може да не ти говори много, освен, ако не си фен парфюма им Ma Griffe, но къщата за висша мода някога e...

All fashion преди 13 години

Едва една шепа от всички бивши къщи за висша мода в Париж успяват да извървят пътя си успешно подобно на Balenciaga и Balmain. Carven може да не ти говори много, освен ако не си фен на парфюма им Ma Griffe, но тя някога е била член на на Камарата на синдикатите за Висша мода и има репутацияна къща, която облича кралски особи.

Кармен де Томазо е родена през 1909 г. в Chatellerault, Франция. Учи архитектура и интериорен дизайн в Ecole de Beaux Arts, но решава да стане дизайнер на облекла.

Кармен била висока малко повече 1.5 метра и изпитвала трудности в намирането на красиви дрехи. Дори майка й веднъж й казала, че никога няма да бъде елегантна. Така се родило желанието й да създава дрехи, които ще стоят прекрасно най-вече на дребничка жена и започнала проектирането на силуети, които удължавали по-малки фигури.

Мадам Carven основава своята модна къща през 1945 г., непосредствено след Втората световна война. Адресът е 6, Rond Point des Champs Elysees. За разлика от повечето модни къщи, Carven никога не променя този адрес.

Младият дизайнер умело забелязва, че е налице празнина в пазара. Дизайнерите създавали дрехи за по-възрастните жени, а не за млади дами. Възползвайки се от това Мадам Carven проектира красиви и свежи дрехи, които да ласкаят младата жена.

Нейният любим цвят е зелен, като тя набляга също на зелени и бели райета. Така и първият й голям успех е именно лятна рокля на зелени и бели райета, създадена за по-дребна фигура. Нарича я Ма Griffe.

Малко по-късно, Мадам Carven пуска на пазара и свежо цветно ухание на име Ма Griffe, с опаковка на зелени и бели ивици. През 1950 Carven започват производството и на успешния мъжки аромат Vetiver.

Модната къща става изключително популярна. Филмови звезди, като Лесли Карон, носят рокли Carven. Carven облича и кралски особи, като принцесата на Египет, например. Обезсмъртена е в песен. Jacqueline Francais пее за "роклята на Carven" в Mademoiselle de Paris.

Характерни за дизайни на къщата са деликатни декоративни детайли и чисти бели яки и маншети. Друг мотив са тъкани и шевици, които преливат от светло в тъмно. Жените се влюбват в тези мотиви.

Мадам Carven имала страст към пътешествията, което също се отразява много в дизайните й.

Тя посвещава една от колекциите си на красотата на Испания и картините на Веласкес. Вдъхновява се и от  Африка за направата на друга колекция. Именува една от линиите си Lantern line, тъй като е повлияна от дизайна на китайските фенери. Облеклата в тази линия са с бухнали ръкави, тясна талия и са изгорени по гъба точно като китайски фенери.

Мадам Carven използва техниката "trompe l’oil” в своите модели. Върху нейна пола има изобразена картина от черно-бели части пресъздаваща градина. Била е много иновативен дизайнер.

Къщата на Carven прескача от успех в успех. Избрана е да проектира униформите на стюардите на Air Francе, както и на други авиокомпании. Завършва успешни прет-а-порте линии. Carven стои също зад аксесоари и луксозни стоки. А сега дори има линия алкохолни напитки - Carven Champagne, Carven Cognac and Liqueur au Cognac.



Мадам Carven навършва 100 миналата година, като спира да се занимава с дизайн на 84. Доживява да види подновената линия за висша мода на Carven под ръководството на Рикардо Тиши.

През последните три сезона, дизайнерът Гийом Хенри вдъхва нов живот в 70-годишнината френска къща на Carven.

Колекцията му за пролет 2011 е пълна с неща, за които гардеробът на всяко младо момиче може да мечтае. С нотки на класика, романтика, авантюризъм – малко от Древна Гърция, малко от Египет. Типично в духа на Carven.


Carven пролет-лято 2011

И малко преди да се насладим на пролетните haute couture колекции през февруари, ще те надъхваме с истинска мода за ценители в следващите няколко месеца!
 

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 8 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.