Следва

Коктейл по никое време. С новия вкус на Smirnoff Лайм

Ела да опиташ белгийска цикория и сиви скариди в Хилтън

Вчера, 8 ноември от 19:00 ч с официален прием бе открит Белгийският кулинарен фестивал, който по традиция сe...

Food преди 13 години

Вчера, 8 ноември от 19:00 ч с официален прием бе открит Белгийският кулинарен фестивал, който по традиция се провежда в хотел Хилтън София.

За пета поредни година у нас фестивалът се организира под патронажа на посолството на Кралство Белгия в България и Белгия-България-Люксембург бизнес клуб (BBL) в Хилтън София.

Наградата Primus Inter Pares, учредена през 2009 г., се връчва за втора година. Този път мотото на отличието Primus Inter Pares е SUSTAINABLE 2010. Трите най-силни корпоративни кандидатури за 2010 година бяха излъчени от експертно жури начело с Негово Превъзходителство Марк Михелсен, посланик на Кралство Белгия в България, заедно с г-н Йохан Де Смет-Ван Дам, президент на BBL бизнес клуб, г-н Иван Стоименов, генерален секретар на Българската търговско-промишлена палата, и г-н Борислав Стефанов, президент на Българската агенция за инвестиции, съвместно с борда на директорите на BBL бизнес клуб.

Гала вечерята на 11 ноември в Хилтън София ще бъде уважена от известни хора от бизнеса, политици и представители на над 80 компании, които работят на българския пазар и са свързани с Белгия и Люксембург в областта на търговията и инвестициите.



Акцентът на фестивала е знаменитата белгийска цикория (witloof), която е фокус и на фестивалното мото: “WITLOOF, with love from Belgium”.

Майстор-готвач на събитието е популярният белгийски кулинар Франк Фол (Frank Fol), специалист по зеленчуците, главен готвач на белгийския отбор на олимпиадата в Китай (2008 г.) и номиниран за Готвач на бъдещето 2007-2012 в Брюксел.

Шедьоврите в гала менюто, наред със световноизвестната цикория, включват още сиви скариди от Северно море, белгийска шунка Ganda и много други.



На 12 ноември ще се състои вечерна дегустация на белгийски бири по инициатива на родителско-учителската организация на Англо-американското училище в София, Белгия-България-Люксембург бизнес клуб и експерта в областта на пивото г-н Йохан Де Смет-Ван Дам.

Кулинарното събитие ще прекрачи в полето на културата и изкуството с изложба, която представя световноизвестния сюрреалист Рене Магрит, както и изложба с фокус върху фантастичното начало. Когато преди няколко години се породи идеята за фестивала, той беше замислен като форум, представящ не само изтънчени вкусове от Белгия, но и нейната култура.

Ето защо всяка година разширяваме хоризонта на събитието, включвайки в неговата програма изложби и корпоративни срещи, които са от жив интерес за посетителите. Освен това по време на фестивалния период белгийски фирми в България представят своите продукти и услуги в Хилтън София.

По този повод е и изложбата на Рене Магрит, първата на прочутия художник в България.

По време на Белгийския фестивал в хотел Хилтън София ще може да се види изложба, която разкрива фантастичен, сюрреалистичен и дори апокалиптичен поглед върху емблематичните сгради в Европа като Атомиума, Айфеловата кула или катедралата Св. Александър Невски.

Изложбата е европейска не само по отношение на авторите и представените монументи в техните творби – тя е част от програмата с културни събития, организирани по време на Белгийското председателство на Европейския съюз.

Oт 8 до 14 ноември ще имаш възможност да опиташ традиционни белгийски блюда, сервирани на пищен бюфет всяка вечер в ресторант „Сезони” (с предварителна резервация) и не пропускай изобилния белгийски неделен брънч в хотел Хилтън София.
 

More from View Sofia

More Food