Следва

Фрида от АББА в „НепознатиТЕ”

Цикълът „Божествена комедия” на Салвадор Дали започва световно турне от България

Илюстрациите са предоставени специално за изложбата от колекция от САЩ, която включва 100 оригинални цветни...

Events преди 13 години

От 17-ти ноември в Националната галерия за чуждестранно изкуство ще бъде изложена цялата серия „Божествена комедия” на Салвадор Дали.

Илюстрациите са предоставени специално за изложбата от колекция от САЩ, която включва 100 оригинални цветни графики на испанския сюрреалист, пресъздаващи по жив и въздействащ начин популярния текст на Данте Алигиери. В тях се разпознават типични за каталунския сюрреалист елементи - деформирани човешки фигури и фантастични пейзажи.

Това е най-голямата изложба от графични творби на Дали, представяна някога в България. Първата, през 1990 година в НГЧИ показва 42 офорта на художника от Националния музей на писмеността в Прага.

В Галерията за първи път ще бъдат изложени пред публика подбрани декомпозиции (цветен анализ) на няколко графики от цикъла „Божествена комедия”, които представят отделните етапи от процеса на създаването на всяка отделна работа.

Пътуващата изложба „Божествена комедия” на Салвадор Дали е едно от най-значимите събития в културния календар на НГЧИ през настоящата година по повод 25-годишния юбилей на галерията.


"Дулсинея" от цъкъла "Дон Кихот"

От 18 ноември пък, следващия ден, в Музейна галерия за модерно изкуство на Оборище 10 ще бъдат изложени графики от сериите: „Божествена комедия”, „Завладяване на Космоса”, „Кармен”, „Маркиз дьо Сад” и „Дон Кихот”, които ще бъдат предназначени за продажба.

Мащабният проект е реализиран след 6-месечни съвместни усилия на двете галерии да предложат на българската публика изкуство с общоевропейски знак. Графичното творчество на Салвадор Дали ще радва любителите на модерното изкуство до 15 януари 2011г.

Цикълът „Божествена комедия” ще започне световното си турне от София - факт, който прави събитието още по-значимо не само за българската, но и за публиката в други културни столици.

Графични творби от тази важна за творчеството на испанския художник нео-класична серия са в постоянната колекция на Театър-музей „Дали” във Фигерас.


д-р Геза фон Хабсбург

Официалното откриване ще бъде на 16-ти ноември във вторник, от 18:00ч. в Националната галерия за чуждестранно изкуство и ще стартирта с министъра на културата г-н Вежди Рашидов, световноизвестният изкуствовед д-р Геза фон Хабсбург, ерцхерцог на Австрия, Ирина Мутафчиева, директор на Националната галерия за чуждестранно изкуство и Деница Атанасова, президент на Музейна галерия за модерно изкуство.
 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 2 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?