Следва

Just like this: Altuzarra или есен в черно

Висша мода за ценители: Mainbocher

Mainbocher е модна марка, основана от американския дизайнер Main Rousseau Bocher (24-ти окт 1890 година - 27-ми Декември 1976 год.), известен също като Mainbocher...

All fashion преди 13 години

Mainbocher е модна марка, основана от американския дизайнер Main Rousseau Bocher (24. 10. 1890 - 27. 12. 1976), известен също като Mainbocher. Създадена през 1929 г., къщата на Mainbocher успешно съществува в Париж (1929-1939), а след това и в Ню Йорк (1940-1971).

Main Bocher е родом от Чикаго, където учи изкуство в Университета на Чикаго и Чикагската академия за изящни изкуства. Той е служил в армията през Първата световна война и остава в Париж след края на войната. Там започва работа като моден илюстратор за Harpar’s Bazaar, както и като моден редактор за Vogue Париж (1922-1929). В крайна сметка става главен редактор на френското издание на Vogue в началото на 1927 година. Решението му да се занимава с дизайн, нараства с годините му като редактор в модната библия. Той разбира, че критичният му поглед и чувството ще му бъдат полезни в бъдещото поприще.

Френските години (1929-1939)

През ноември 1929 г. Main Bocher слива двете си имена в едно, в чест на любимите му котюриери Augustabernard и Louiseboulanger. Тогава основава и собствената си модна къща, регистрирана като Mainbocher Couture, на 12 Avenue George V в Париж.

Mainbocher конструира висша мода. Елегантните и скъпи облекла са предназначени за изключителна клиентела, сред които модни редактори като Кармил Сняг, Бетина Балард, Диана Вриланд, аристократи като Елзи де Уолф, Лейди Касълрос, обществени фигури като Милисънт Роджърс, Дейзи Фелоус, г-жа Коул Портър, Сюри Моъм, както и звезди като Мери Пикфорд, Констанс Бенет, Кей Франсис, Клодет Колбер, Айрин Дън, Лорета Йънг, Мириам Хопкинс, Хелън Хейс.

Той проектира голяма част от гардероба на Уолис Симпсън, като дори кръщава цвят на нея, Wallis Blue (синьото на Уолис). През 1937 г. той проектира сватбената рокля и чеиза за брака й с бившия Едуард VIII (херцог на Уиндзор).

Последните колекции на Mainbocher в Париж предизвиквиват буря от полемики. Точно както по-късния New Look на Dior, корсета на Mainbocher силно присвит в кръста, променя из основи неопределения силует на тридесетте години. Тази промяна, съпровождана от славата му с чейза на херцогинята на Уиндзор, е началото на нов етап в модата, също толкова влиятелен, колкото свободните кройки на Коко Шанел. Корсетът, който оформя последната парижка колекция на Mainbocher е увековечен през 1939 г. в една от най-известните снимки на Хорст (най-горе в ляво), известна като Mainbocher Corset. Самият корсет, включен в Town and Country като едно от големите събития на 1939 г., предизвика фурор във Франция. Ясно изразената талия на Mainbocher, подчертаните гърди и драпирането по гърба е рязка промяна в силуета и въвежда викторианските мотиви, които проникват в модата на 40-те.

Американските години (1940-1971)

През 1940 г. Main Bocher премества дейността си в Ню Йорк на 57-ма улица до "Тифани" и установява компанията Mainbocher Inc. Като френско-американски дизайнер с международна репутация, Main Bocher се връща в Ню Йорк с широка публичност, той е първата американска знаменитост във френския моден свят.



Корсетът се оказва страхотна пазарна възможност. Модната къща си партнира с компанията Warner Brothers Corset Company и рационализира дизайна за масово производство.

В Ню Йорк, Mainbocher продължава да създава неща за поколения претенциозни жени като дебютантите Бренда Фрейзър, Дорис Дюк, Адел Астер, Елизабет Парк Файърстоун, Глория Вандербилт, Лила Уолъс, Бейб Пейли, принцеса Мария Кристина де Бурбон, Катрин Милър и още, и още. През 1947 г. осем от най-добре облечените жени в Ню Йорк според Института за Облекла в Ню Йорк са клиенти на модната къща.



През 50-те години и 60-те години дизайните на Mainbocher достигат своята най-висока точка на прецизност. Етикетът Mainbocher означава невидима екстравагантност и точна преценка.

След като постига славата, че облича някои от най-известните жени в света, дизайнерът има честта да създава костюмите за най-големите мъзикали на Бродуей.

През 1961 г. Mainbocher мести бизнеса си в сградата на K.L.M. на Пето Авеню и остава там до 1971 г., когато затваря вратите на къщата си, на 81 години.



Иновациите

Иновациите на Mainbocher включват късата вечерна рокля; известния вечерен пуловер; вечерната рокля без презрамки; блузите без ръкави; боядисаните кожи (черна норка и черна тюленова кожа); колана за талия; диадеми вместо шапки; бечерната версия на тенис роклята - бяла вечерна рокля с "V" деколте и шал); възраждането на кринолина; дъждобрана и много други.

Кристиан Диор: "Mainbocher има преднина пред всични нас, защото твори в Америка."
Кристиан Лакроа: "Mainbocher значи блясък, но пречушен през дневната мода. Толкова чисто, толкова ново."

More All fashion