Следва

Споделените истории на Grant’s

Къде сме, къде отиваме и какво помним…

В „Червената къща“ ще бъде представена поредната артистична изява по проекта „БРОД... или ако я нямаше тази стена“...

Events преди 13 години

В  „Червената къща“ ще бъде представена поредната артистична изява по проекта „БРОД... или ако я нямаше тази стена“.

В изложбата „Конкретно и едновременно“ авторът Орлин Дворянов експонира тематично обвързани помежду си колажи, принтове и инсталации.

Концепцията на автора се базира основно на два от характерните проблеми на глобализиращия се свят – загубата на пространствена ориентация по отношение на опозицията „близо – далеч“ и обществената амнезия относно фактите и събитията от близкото и далечно минало.

Преминаването от ед но пространство в друго винаги е било свързвано с визуална загуба, която се компенсира от паметта и въображението.

Днес всички живеят в динамична и визуално обременена ситуация, в която границите между дом, град, държава и континент, се размиват. Огромното количество медийна информация, която всички получават ежедневно, трудно се поддава на структуриране.

Това води до вкопчване в настоящето, в конкретните случвания и неща, и изключва необходимостта от предишен опит.

В инсталациите на Орлин Дворянов тази ситуация се представя, чрез наслагването на различни визуални пластове. Късовете действителност се преплитат помежду си като създават асоциативни връзки, или оставят празни пространства, които могат евентуално да бъдат запълнени. И ако в колажите това е материално осезаемо, то в принтовете усещанията се уеднаквяват.

Изложбата може да се види от 16 до 26 ноември в зала „Безименна“ и зала „Гъливер“ на Центъра за култура и дебат „Червената къща“. Откриването е на 16 ноември, вторник, от 18.30 ч.

Идеята на проект „БРОД... или ако я нямаше тази стена“ е да представи пред българска публика поредица от изложби, пърформанси и филмови презентации, съставляващи основната част от реализирания през 2008 г. проект „БРОД – дни на младата българска култура”.

Проектът е осъществен в Дрезден, Германия. Включва широк диапазон изяви, целящи да създадат визия за актуалните културни процеси у нас. Фокусът пада върху различното от вече познатото „източно изкуство“, представяно до сега в Германия.

Насоката е предимно към младите български артис и, родени по време на комунизма и израснали в годините на прехода. В същото време се отделя внимание и на някои утвърдени автори работили на границата на политическите промени, като се търси линията на приемственост между тях и съвременното младо поколение. Куратор е Десислава Цонева, която по това време е културмениджър по програма „Роберт Бош” в Германска асоциация за късометражни филми AG Kurzfilm.

Проект „БРОД... или ако я нямаше тази стена“ обхваща предимно изявите в сферата на визуалните изкуства, като се акцентира върху показването на артпродукция, която до момента не е имала своята публичност в България.

Изложба „Конкретно и едновременно“
Автор: Орлин Дворянов
Място: Център за култура и дебат „Червената къща“
Откриване: 16 ноември, вторник, от 18.30 ч.
 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 3 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?