Следва

Том Форд се завърна триумфално в света на дамската мода

От източника: Назаем от Капитал Light - MASS MEDIA (size XXL, women/men)

Градската лудост е навсякъде! Какво я вкарва в усмирителните релси? Културните събития, партитата

All fashion преди 13 години

Градската лудост е навсякъде! Какво я вкарва в усмирителните релси? Културните събития, партитата, изданията или масовата мода?

Всъщност са авторските проекти като това да правиш тениски, кецове, бижута и всичко онова, което пресъздава urban културата, и го правиш значимо за улицата, града, страната!

Назаем взехме този материал от последния Капитал Light, в който създателите на 4 емблематични лейбъла за дизайн на тениски у нас говорят за това изкуство като едно от най-добрите медиатори на градски послания.

Посланието върху тениска стои по-умно и елегантно, отколкото върху татуировка. И по-авторитетно и ангажирано, отколкото Facebook статус....

Напоследък цената на памука на световните стокови борси достигна рекордни стойности. Безусловен знак, че тениските ще стават все по-ценни. И приятен повод, за да поговорим с 4-ма съвременни дизайнери на авторски тениски, , пише Даниел Ненчев в последното издание на Капитал Light.

Павел Павлов, дизайнер,
лейбъл за тениски Kaboom,
Kaboomcollective.org



Как започна да правиш тениски?
И четиримата в Kaboom сме дизайнери, като двама от нас сме графити артисти. Общо взето, оттам тръгна и цялата история – от графитите, от илюстрациите. Тръгнахме с голямо желание, направихме много тениски. Но бяхме изненадани от голямото търсене и много бързо се ориентирахме – на хората не им трябват някакви илюстрации, заиграни, с много детайли. Оказа се, че най-бързо се продават възможно най-семплите, защото те не са толкова подвластни на това какво точно е модерно в момента, а са нещо по-универсално. Биха го носили не само хора, които се кефят на илюстрации, но и други, които просто харесват някакъв виц или по-стилизирана форма.

Какво липсва тук?
Тук много трудно се намират дамски тениски. Има много по-голямо търсене и няма никакво предлагане на пазара на такива тениски, които се печатат. Няма интересни модели. Повечето предлагани са някакъв трикотаж, който хората няма да си купят, защото е неудобен.

Коя е добрата тениска?
Има два варианта. Единият вариант е хората, като я видят, и да си кажат: "Ебати якото!" Другата е тази, която ти отива на характера. Добра е тази, която му отива на човека. Да му пасва и като излъчване, и като характер.

Доколко тениската е медия?
Dushman например имат по-социални послания. Които прокарват по някакъв готин начин. Има тениски, които са като плакат – все едно гледаш плакат на самата тениска.

Какво е лоша тениска?
Примерно имах една поръчка, която отказах. Тя ми даде някаква японска серия на едно лице – половината на Майкъл Джексън, половината на Мерилин Монро, казаха – искаме такова. Сега всички правят такива dead celebrities. Викам – това няма да стане, първо, защото е копие едно към едно, второ, че за мен не е добре да го направим така. И тя каза: "Не, така се прави, в стрийт маркета така работим – всеки краде от другия." Преди години една друга марка ни бяха казали: "Всички правят орхидеи, искаме и ние орхидеи на нашите тениски навсякъде." Е, на нас със сигурност не ни е такава идеята. В общи линии най-важното е да си последователен и да не се отказваш.

Антон Терзиев,
интердисциплинарен артист,
лейбъл за тениски Branditi,
Branditi.com



Как започна да правиш тениски?
Хрумна ми, че мога да пренеса мотиви от моите картини върху текстил и съответно те да тръгнат по непредвидени от мен пътища. Чисто романтична представа. Като следствие от това дойде комерса.

Какво значи комерс в тениските ти?
Комерсиалното е, че приемам поръчки на клиенти, които искат да им се сложи някаква глупост на фланелката, например Fuck me – I’m famous. Но в този случай аз не се подписвам. Като културен феномен подобен надпис може да бъде оригинален един-единствен път – при човека, който го е измислил. В момента, в който се мултиплицира, означава ниска култура, нищо повече. Желание да се идентифицираш с някакъв дрескод за партита — абсолютно обезличаване. Имам серия с образи на Буковски, който в момента е модерен не толкова заради литературните си качества, колкото заради лайфстайл имиджа си.

Какво е добра тениска?
Добрата тениска не може да бъде универсална. Може да бъде добра, ако е уцелен контекстът, в който се появяваш с нея, ако искаш да я използваш като медия. Картинката или слоганът върху нея да говори нещо на хората, при които отиваш. Ако отидеш на парти на гейове с тениска с надпис "Я по-полека" в розов, наклонен шрифт, определено няма да останеш незабелязан. Един познат ми поръча такава точно за такова парти, той не беше гей. Аз лично не харесвам такъв тип заигравки, този начин да се врежеш вертикално. Виждат ми се малко детски.

Каква тениска не би направил?
Всичко свързано с чалга. Не искам да съм един от всички, които създават общия шум. Но в един момент и Буковски става чалга. Когато такива тениски носят момчета, които не са чели нищо от него.

Каква е концепцията на авторските ти тениски?
Правя неща, които аз самият бих носил. В малки тиражи. Например тениска с надписа "Punk is not dead" и отдолу – Джордж Ромеро. Има междужанрови препратки, защото Ромеро е известен хорър режисьор. Казано от него, това звучи зловещо и носи друг смисъл. Например, че пънкът се е превърнал в зомби. Залагам на такива неща – които не са видими на пръв поглед . Но когато хората го откриват това, много се кефя. За мен не е важно да се разраствам манифактурно - нужните хора ме намират.

Росица Ралева,
графичен дизайнер, лейбъл за тениски
"Душман",
dushman.org


Как започна с тениските?
В началото моят приятел и един негов приятел си направиха лейбъл за тениски и аз им направих логото – едно човече, чиято глава беше във формата на душ. Повечето неща за "Душман" се създават, докато аз работя нещо друго. Докато правя някакви скици и идеи, моят приятел ги взима и решава, че трябва да ги сложи на тениска. Дълги години работих в рекламна агенция, където има напрежение и срокове и докато мисля някакви реклами за кренвирши например, въпросната ми скица не става за рекламата, но става за тениска.

Каква е идеята в това да правиш тениски?
Правим лимитирани серии тениски – от картинка по максимум 100 броя. Като идеята е "да не виждаш много хора с твоя дизайн". Тениската е медия. Това е като да си носиш надпис на челото. Виждаш някой на улицата и преди да знаеш името му, разбираш отношението му към света от това, което си е сложил върху шкембето.

Какъв бизнес е това?
Изкарваме нова серия тениски, успяваме да си покрием разходите и да изкараме следваща серия. Това е нещо, което сами сме си измислили да си правим и си го правим независимо от други хора. Във всеки един момент може да спрем да го правим. За последните 2 серии тениски, които ще бъдат пуснати скоро на пазара обаче, поканихме няколко различни артисти – Иван Богданов от FinFilm, художниците Яна Левиева, Светлана Мирчева, Виктория Книш. Искахме да бъдем по-широки от себе си. Не просто да правим неща и да се кефим, че ние сме ги направили. Тениската е вид медия. И искахме и други талантливи хора, които познаваме, да използват тази медия.

Вашият лейбъл е един от малкото, които се грижат за целия процес на производство. Разкажи за него.
Дълъг е процесът. Първо избираме цветовете, после поръчваме памука и в Пловдив се тъче трикото. Ние поръчваме едно по-дебело трико от 185 грама. Компи е фен на това да е качествена тениската, а не да вземем някакъв боклук. Печатат се и се шият в София. Обикновено ги шием, след като се отпечатат, за да може да правим такива пинизи – картинката да минава през шевовете. Опаковките ни са цилиндри – хартиени тубоси.

Какво е добра тениска?
Да не я носиш само за пижама, а да си я носиш по улицата.

А лоша?

Лоша тениска е, която мирише лошо и хапе. Зла тениска.

Robert Kreuzinger,
Gora Company,
goratshirts.com
Роби е autodidact – "човек, който сам се учи и се учи от другите"




Какво е тениската за теб?
Бланк, основа, за изразяване на идея по графичен или типографски начин. Фланелката може да покрива тематично от пълния кич до нещо високо дефинирано в света на дизайна. Абсолютно всичко. Мисля, че не е важно дали тя е най-хубавата, най-модерната или най-качествената в дадения момент, интересен ми е феноменът на подбора. Тя е нещо, което всеки от нас облича сутрин, според настроение, виждания, култура.

Каква медия е тениската?
Ако вземеш едно блокче за рисуване, както си го вземал, като си бил на шест примерно, виждаш само бели листи и от теб зависи какво ще се възпроизведе върху нея. Има фешън лейбъли, за които тениската е основен елемент в колекцията. Има и фланелки на "Илиянци" с Modern Talking, Сандра и Сиси Кеч, гучита, босове и всички ментета от Турция и Китай. За всеки има по нещо. Тениската е поредният огледален образ на дадено общество, което можем да анализираме според избора му. В България все още няма адекватни магазини за фланелки, продуцирани от хора, живеещи в България, за пазара тук.

Защо?

Много е трудно – просто липсва култура, липсва традиция в тази сфера. Тук има много нисък работен морал. Голяма част от производителите са без всякаква фантазия, търговската им ориентация стига дотам, че те искат примерно 10 000 фланелки и всичко да се прави на ишлеме. За тях дотам спират нещата. Плюс това, че трябва да им обяснявам, че аз не искам просто такива и такива фланелки, ами си имам собствени кройки. Същият проблем е със ситопечатарите в България. Аз плащам цената на фланелката и печата, но не виждам смисъл да си давам парите в сфера, в която на повечето хора не им се работи адекватно. Тези условия са доста изморителни и ограничаващи, но това не е пречка да се правят качествени продукти, всичко е въпрос на време и мотивация.

Каква е твоята концепция за правенето на твоите тениски?
Отиваш в гората и всичко ти изглежда еднакво, но всяко едно дърво е различно и уникално само по себе си. Обединява ги общата идея. Идеята ми за лейбъла е да бъде платформа за изразяване на различни артисти. GORA следва стъпките на някои вече утвърдили се лейбъли като Six Pack, K2, които много добре показват как могат да се развиват нещата.

Какво е добра тениска за теб?

Добра тениска за мене е бланк тениската. По възможност искам да имам от всеки един цвят по три тениски и всеки ден да мога да ги сменям и да няма нищо върху тях. Иначе добрата тениска трябва да има някакво послание, което да се разбира суперлесно, може да е най-бруталният артуърк или една точка, няма никакво значение. Всеки има своя призма, през която да пречупи нещата, но WOW ефектът не убягва почти никога.
 
Капитал Light, бр. 45, 13-19 ноември, 2010 г.
 

More All fashion