Следва

Седем черни диаманта

Софийски потайности - "Уилям Гладстон"

В идващите приятни прохладни дни, разходките по софийските улици се превръщат в средство за разпускане от дългия работен ден. Тези, които...

Галерии преди 16 години
В идващите приятни прохладни дни, разходките по софийските улици се превръщат в средство за разпускане от дългия работен ден. Тези, които знаят колко добре действа заобиколният път през някоя закътана уличка, със сигурност са се натъквали на нещо, което не са подозирали, че има в собствения им град. Някое арт магазинче, кафене или бар, някоя малка галерия или просто стара красива сграда<@SITE_URLstrong>. Всичко, което забелязваме за първи път, ни носи малко разтуха от досадното ежедневие.







Откриваме, че всяка една от родните столични улици има свое предназначение, всяко едно знайно и незнайно местенце притежава своя собствена съдба. Едно място носи духа на царското си минало, друго среща на ринга световноизвестни марки, а най-предпочитано е онова, на което можете да видите как деца прекарват игривото си детство, а възрастни поливат засятите си цветенца.







Най-добрият завършек на деня е, когато подкрепиш разходката си с някое свежо питие, вкусна салата преди вечеря или просто чаша горещо кафе. Затова тазседмичната ни обиколка ще бъде из едно не толкова потайно местенце в центъра на София<@SITE_URLstrong>, но пък там открихме нещата, заради които си струва да го посетите.

Улица "Уилям Гладстон"<@SITE_URLfont><@SITE_URLstrong> буквално може да се нарече център. Началото й тръгва от бул. "Христо Ботев"<@SITE_URLfont><@SITE_URLstrong> между ул. "Ивайло"<@SITE_URLfont><@SITE_URLstrong> и ул. "Парчевич<@SITE_URLa><@SITE_URLstrong><@SITE_URLfont>", пресича по права линия бул. Витоша и завършва чак на пл. Славейков.







Тъй като мястото трудно може да се обходи подробно, обърнахме внимание само на по-забележителните места.

На номер 29<@SITE_URLstrong> се намира магазин "Крео"<@SITE_URLstrong><@SITE_URLfont> за декоративни предмети за дома от порцелан и кристал Бохемия<@SITE_URLstrong>. Ако решите да го разгледате, си отделете поне час време, през коете ще имате възможност да се полюбувате на красивите декорации.







На ъгъла с бул. "Витоша"<@SITE_URLfont><@SITE_URLstrong> се намира едно от най-популярните и приятни места за хранене и питиета – пицария "Уго"<@SITE_URLfont><@SITE_URLstrong>. Въпреки многобройния поток от хора, който тече през целия ден, в "Уго"<@SITE_URLfont><@SITE_URLstrong> винаги ще се намери едно местенце и за вас, стига да не е в часовете след 20.00 часа, когато там се трупат опашки от чакащи. Вкусното меню с разнообразна италианска кухня, добрите цени и уютът на заведението са основните фактори то да се превърне в едно от най-предпочитаните места за хранене в София.







В съседство, ако решите да пропуснете Уго<@SITE_URLfont><@SITE_URLstrong>, на номер 40<@SITE_URLstrong> се намира ресторант Онар<@SITE_URLfont><@SITE_URLstrong>. Името му подсказва нещо зад южната ни граница. И в действителност ресторантът освен добре познатите български ястия<@SITE_URLstrong>, предлага също и гръцка и арабска кухня<@SITE_URLstrong>, а музиката за фона е предимно етно, понякога и ретро<@SITE_URLstrong>. Мястото е подходящо, както за задушевна среща с приятели, така и за провеждане на частни партита, тържества и коктейли.
<@SITE_URLstrong>






Като заговорихме в началото за арт магазинчетата<@SITE_URLstrong>, имахме предвид и това на "Гладстон"<@SITE_URLfont><@SITE_URLstrong>. Симпатичното има "Магазинчето Сполука"<@SITE_URLfont><@SITE_URLstrong> напомня на някое местенце, което Алиса <@SITE_URLstrong>е пропуснала да разгледа в страната на чудесата, а красивата сграда на Хотел Art’Оtel<@SITE_URLfont><@SITE_URLstrong> наблизо напълно завършва приказния пейзаж. Всъщност „Магазинчето Сполука”<@SITE_URLfont><@SITE_URLstrong> е заглавие на роман от сръбския автор Горан Петрович<@SITE_URLstrong>, издаден през 2004, с който писателят печели популярност не само в Европа, но и в САЩ. Дали магазинът е кръстен на прочутата книга или това е чиста случайност не бихме могли да знем със сигурност, не намерихме собственика да го попитаме, но по-вероятно е да имат връзка. Ако отидете на номер 46<@SITE_URLstrong>, можете сами да попитате.







За да не прекъсваме арт посоката не забравяме да споменм , че на номер 51А се намира Галерия Арт Алея<@SITE_URLstrong>.

И пак по пътя забелязваме опънатите цветни платна по прозорците на мястото където от Септември ще бъде
модна къща Aggata<@SITE_URLfont><@SITE_URLa><@SITE_URLstrong>.






Пак Уго <@SITE_URLstrong>(номер 2) и пак интересен клуб, в който можете да прекарате една приятна вечер. Кафе-бар Social Jazz Club<@SITE_URLstrong> работи всеки ден, без неделя, от 22.00 до 04.00 и ще ви напълни сърцата с класна музика.






И всичко това на една улица. А и "Дивака"<@SITE_URLstrong><@SITE_URLfont> е наблизо. Пак нещо приятно и вкусно за отмора.

More from View Sofia

More Галерии