Следва

Гурме в четвъртък! Свински филенца с крем карамел от карфиол

Yeasayer и музиката на Бруклин

Каква е правилната музика за теб, ако си между 18 и 30 години, харесваш думата „алтернативен”, носиш ярки...

All About Life преди 13 години

Ани Коджабашева, нашият нюйоркски "детектив" на странни, интересни, модни и всякакви случки, пристигна заредена с парти енергия от последния концерт, който е посетила.

Ето какво ще ни разкаже днес, в четвъртък, денят, който традиционно открива уикенд програмата на нощна София:


Каква е правилната музика за теб, ако си между 18 и 30 години, харесваш думата „алтернативен”, носиш ярки цветове, износени боти и широки карирани ризи?

Нека ти представя Yeasayer, новото чудо на бруклинската музикална сцена. С музиката и присъствието си тези момчета създават приятни халюцинации навсякъде около себе си.

Yeasayer
са от Бруклин. Това е първото нещо, което научаваме за тях, преди да ги видим на живо в щата Ню Йорк на 12 ноември.



Бруклин е тази част от Ню Йорк Сити, където сградите са по-ниски и по-стари и дърветата са повече. Освен това хората са по-млади и, тъй като не са ги взели на работа в банките и големите търговски фирми на Манхатън, се занимават с музика.

През последните две-три години това място се оказва особено важно за алтернативната култура на Съединените щати. Нещата се развиват по следния начин: много хора завършват университет и заради финансовата криза не успяват да си намерят желаната „престижна” работа в голяма корпорация. Младите висшисти от колежите и университетите на щата Ню Йорк се заселват в по-евтините жилища в Бруклин.

За да е още по-евтино и по-весело, се заселват заедно…. и от апартамент, който делиш с приятелите си, към неофициално музикално студио пътят не е дълъг.

За кратко време в Бруклин се появяват много талантливи групи, които си създават собствено звучене – странен психеделичен поп, който винаги те зарежда с радост. Големи имена от това движение са Animal Collective и невероятните MGMT.



Историята на MGMT е добър пример: двама приятели от университета Уезлиан в Кънектикът се преместват заедно в Бруклин и започват да експериментират с партита, електронни звуци и цветове. Бийтовете им се получават и през 2008 двамата изведнъж стават известни. Клубовете в Америка и също и в Европа пускат енергичните им парчета. (Ако още не си ги чувал/а, пробвай “Kids” и “Electric Feel” – няма толкова яка парти песен.)

С такава взривоопасна комбинация от инди рок, психеделия и етно мотиви се занимават и Yeasayer. Те съществуват като група от 2006 г., но тази година много бързо набират скорост. Скоро излезе вторият им албум и мелодиите са заразителни, а насложените пластове електроника пълнят душата.



Чух Yeasayer наживо преди седмица не другаде, а в църквата на колежа Васар, Ню Йорк – либералната администрация нямаше нищо против концертът да се състои там. Мястото е широко и леко призрачно, има си атмосфера (знаеш какво имам предвид, ако си бил/а в Toba & co. в София – барът се намира в бившия параклис на Двореца и в ъглите още се виждат стенописи на ангели – страхотно е). Църквата беше осветена в наситено синьо и розово.

С двама перкусионисти, два кийборда, китара и бас Yeasayer изпълниха пространството с невероятен многопластов звук.

Иска ми се точно това да се превърне в звученето на „две хиляди и десетте” години. Кратки и запомнящи се поп парчета, подплатени с електроника и психеделичен рок - това е съвършено.

Да се надяваме този път Америка и по-точно Ню Йорк да повлияе на звука на Европа – на Стария континент такава музика сякаш още няма, а колко хубави петък вечери биха могли да се получат!
 

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 6 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.