Следва

Ники Илиев и Саня Борисова в 3D. Списание Intro показва за първи път подобни кадри у нас

Дизайнери за следене - Бора Аксу

Бора е чистокръвен южен брат, т.е. турчин. В последните 15-тина години живее в Лондон, което обаче никак не...

All fashion преди 13 години

Бора е чистокръвен южен брат, т.е. турчин. В последните 15-тина години живее в Лондон, което обаче никак не променя факта.

Човекът е толкова космополитен, интересен, еклектичен, фантазен и различен, че може да е само от южната ни съседка /допускаме директно от Истанбул, но няма данни за чак такава конкретност/.

Откакто популярността му започва плавно да расте, приблизително преди около 8 години, Аксу бележи знаменателно нарастване на вниманието към себе си и работата си.

Освен че се среща с Кралицата в качеството се на уникален талант, той печели няколко пъти награди за млад дизайнер на Острова, а големите магазини се надпреварват да предлагат дрехите му.

Говори се, че още на първото му ревю на лондонската седмица на модата през 2003, Долче и Габана си купуват част от показаните неща за свое собствено вдъхновение.

И той, както повечето млади дизайнери със световни перспективи , завършва лондонския Central Saint Martins.


Есен-зима 2010

В годините прави интересни и доста полезни колаборации, например с водещата денс формация за съвременен танц в Лондон - Cathy Marston Project, на които прави костюмите.



Следва сътрудничество с Converse, в което Аксу прави забележителна колекция, ползвайки най-обикновени кецове, които превръща в бляскави произведения на изкуството под формата на корсети, колани и аксесоари.

Бора работи също с Artisan Armour group, които произвеждат епични продукции от рода на Троя, Александър и Крал Артур, а част от кинематографичните му хрумвания по кино хитовете намират подобаващо място в колекцията му Есен/Зима 2007, с кожените и метални бодита, точно като от мегапродукция.


Колекция пролет-лято

Почеркът му е много характерен, хармония на контрастите, много романтични неща, задължително поръсени с малко мрак. Дълбоко вярва в идеята, че произвежда точно това, което в съвременността гарантира вечност и уникалност, а именно не съвсем, но почти висша мода.

Бора Аксу определя собствените си цели така: "Духът на бранда е такъв, че ще продължаваме да произвеждаме като от-кутюр. Имам амбицията обаче да разширим производството с малки, подчинени на главната идея линии. Коктейлните облекла са определено от огромен интерес за нас. Предстои разрастване и на аксесоарите."

Жената, облечена от него: "Дефинира красотата по свой собствен начин. ” За идния сезон цялото ми вдъхновение дойде от снимки на майка ми и лелите ми от 60-те."

Красиво!

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 3 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 22 часа

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.