Следва

Още един рожденик. Той обаче става на 20

Акира Куросава и неговият специален месец в София

Проектът е симбиоза на визуалните и изобразителни изкуства и има за цел да да представи гения на твореца Акира...

Events преди 13 години

Обичаме, когато такива неща се случват на наша територия. На 23 ноември от 18:30 ч. в Арт Център Форум (ул. Георг Вашингтон 24) в София започва проектът „Куросава. Отражения”, посветен на 100 годишнината от рождението на японския режисьор.

Проектът е симбиоза на визуалните и изобразителни изкуства и има за цел да да представи гения на твореца Акира Куросава като явление. Инициатори са Даниела Тодорова, куратор от Арт Студио Аматерас и киноведът д-р Андроника Мартонова.

Акира Куросава е един от най-ярките посланици на японската култура в цял свят чрез влиянието, което оказва върху съвременните тенденции в американското и европейско кино.

Освен като режисьор и сценарист, той е известен и със своите рисунки. Именно заради това настоящият проект цели да покаже не само кинотворбите на великия режисьор, но и различни изобразителни форми, типични за японската култура, както и форми на отражения в съвременното изобразително изкуство – графика, инсталация, видео, фотография, експонати и др.

По време на проекта ще има съпътстващи събития, които целят да направят по-пълна представата за неговото творчество, лична съдба, изпитания и успех.



Тази година в рамките на Киномания ще могат да се видят три филма – Кагемуша, Сънища и Ран, благодарение на което, лекцията на 27 ноември ще бъдат един поглед зад камерата. Андроника Мартонова ще обрисува явлението Куросава и неговото влияние върху световното кино. В тази лекция филмите на Куросава като отражение в американското и световно кино.

27 ноември, събота, 11:00 часа.

Уъркшопи:

1. Пърформанс и уъркшоп на традиционни хартиени произведения – оригами и хвърчила, с участието на японските доброволци от J-CAT
4 декември, събота, 11:00 часа
2. Кимоното - традиция и изкуство: исторически преглед на кимоното и стиловете му, демонстрация на обличане на кимоно и ревю с кимона.
11 декември, събота, 11:00 часа
3. Светът на самурая, представен от Светлозар Иванов, 3 дан – инструктор по иайдо: разяснения за частите на бойните доспехи; официалното облекло на самурая; отношението му към облеклото; как се променят бойните техники в съответствие с облеклото; иайдо демонстрации.
18 декември, събота, 11:00 часа

Всичко това ще върви паралелно с експозиция японска графика Ukiyo-e, експозиция от кимона на Наоми Канеко и кино костюм на самурай, предоставен от Ню Имидж Бояна и експозиция от Наойо Ямамото - инсталация в духа на древното изкуство Sumi-е - тушова техника, хартия.

„Куросава. Отражения” се провежда в периода 23 ноември – 23 декември.

Официалното откриване и всички съпътстващи събития ще се проведат в Арт център Форум. Входът е свободен.
 

More from View Sofia

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 5 дни

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 6 дни

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?