Следва

Търси съкровища с децата си тази събота в Чайната на ул. Бенковкси 11

Още един рожденик. Той обаче става на 20

От днес сайтът на издателство Колибри е обновен и пълен с информация, а от декември започва истинският купон...

Events преди 13 години

От днес сайтът на издателство Колибри е обновен и пълен с информация, а от декември започва истинският купон от културни събития.

Поводът е, че едно от най-добрите издателства у нас чества 20 години! И както те казват, може да са на авторитетните 20, но в същото време са млади и във вихъра на успеха си!

"За тези 20 години оставихме след себе си стотици любими писатели, хиляди издадени книги, милиони напечатани страници и милиарди написани думи, 20 години работим с любов и всеотдайност към книгите и планираме да отбележим празника по подобаващ начин!", казват издателите.

А ето с какво ще отпразнуваме рождения ден на Colibri през декември:



На 1-ви декември ще се състои премиерата на „Киното и останалият свят. Двоен поглед“ на Анджей Вайда в Полския институт от 18 ч.
Книгата ще бъде представена от режисьора проф. Владислав Икономов, ученик на Вайда.

На 5-и декември излиза „Ние, гениите“ на Жечка Георгиева, главен редактор и съдружник в ИК „Колибри“, английски филолог по образование и хуморист по призвание, книгата, която ще провокира интереса ви с представянето на издателството в една нова и неподозирана светлина.

8-и декември – „Колибри“ подготвя среща с най-превеждания и известен млад македонски писател Гоце Смилевски, носител на Наградата за литература на Европейския съюз за 2010 г. Писателят, за когото Джошуа Коен казва:
Младият наследник на Гюнтер Грас и Хосе Сарамаго, Смилевски може би е новата необичайност... съвременен европейски новелист, който има послание към бъдещето на континента“. Срещата ще се състои в книжарница „Хеликон- Витоша“ от 18 ч.

9-и декември е денят на Катрин Панкол – най-нашумялата френска писателка, родена в Казабланка, която също ще гостува в България по покана на „Колибри“ и Френския културен институт. Панкол завършва френска литература, преподава френски и латински, работи като журналистка, докато един прозорлив издател не й предлага да напише книга. Следват 11 романа, а през 2006 г. на книжния пазар се появява „Жълтите очи на крокодилите“. Романът веднага става най-четеният във Франция, получава наградата на „Мезон дьо ла Прес“, а следващата година е удостоен и с наградата „Городец“. Междувременно Катрин Панкол е преведена на 25 езика, a книгите й са продадени в над три милиона екземпляра. Срещата с българската публика ще се състои във Френския културен институт от 18 ч.

От 7-и до 12-и декември сме на Зимния панаир на книгата 2010, където „Колибри“ ще има атрактивен щанд с много изненади за публиката.

През декември очакваме и две книги от български автори:

- „Моята Азия“ на Райко Матеев
Един българин решава да се измъкне от своя омагьосан „Бермудски триъгълник“ – кварталния супермаркет, панелката и мястото, където се правиш, че работиш.
След 94 дни плаване и 8000 морски мили през Черно, Мраморно, Егейско, Средиземно, Червено, Арабско и Андаманско море и Индийския океан, „Хелиос“ пуска котва в залива Ао Йон на тайландския остров Пукет.
„Моята Азия“ е невероятен разказ за пътешествия, бури и приключения сред далечни острови и морета, за необикновени места и хора, за вечния човешки стремеж да видиш света.

- „Перфектно 1“ на Румен Алексов
Румен Алексов е завършил ВХТИ в София и до 1989 г. е работил в металургичния комбинат в Перник. След промените и „приватизирането“ на комбината, вече като свободна валенция, опитва късмета си в не един бизнес и за малко се разминава с едно от прословутите „куфарчета“. Писал е къси разкази, отличени с награди, но едва в новите времена намира материал за роман. „Перфектно 1“ е кримка за прехода със замесени научни открития, мръсни сделки, хомосексуални връзки и много пари на фона на съвременна България, при това написана леко, остроумно и извънредно приятна за четене.

През декември „Колибри“ поставя началото на новата си поредица за фентъзи и фантастика с „Корпорация „Безсмъртие“ и „Цивилизация на статуса“ на Робърт Шекли, и „Гласът на острието“ на Джо Абъркромби.

Очаквайте и нови книги на някои от най-нашумелите автори – Иън Макюън, Жоржи Амаду и д-р Пиер Дюкан, както и нови заглавия от поредицата „Съвременна европейска проза“.
 

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?