Следва

„Елхите на звездите”

Посоки и отражения

Така е и с тази. Тя представя живопис и графика, създадени по време на работата му в графичната база Гуанлан...

Events преди 13 години

Това е трета самостоятелна изложба на Велико Маринчевски в галерия „Ракурси“.

Изложбите му тук обикновено са след негов творчески престой в чужбина.

Така е и с тази. Тя представя живопис и графика, създадени по време на работата му в графичната база Гуанлан, Китай през 2009 г. и след това.

В нея продължават търсенията на художника на съвършените пространства и хармония. Хармония при срещата между природни форми, живата природа и човек; между посоки и отражения. Отраженията са от особен интерес за автора, затова и ги има във всяка негова работа. Посоки и отражения – възможен избор в търсенето.

За Велико Маринчевски винаги е била най-важна връзката между природата и човека. В творбите му, независимо дали графични или живописни, се усещат хармония и удоволствието от красотата във всичките й форми. „Силуетите и формите имат своето странно присъствие и отсъствие– едно автентично дзен послание – на живот в красотата на мига, където присъстват симетрията, статиката и ритмиката. В работите му няма фабула, всичко е изведено до ръба на ритуала, изчистено до знак“.

Велико Маринчевски е млад автор, който активно участва със свои графики в международни форуми – биеналета и триеналета на графиката, на които е отличаван с награди.

Последният форум, на който над 1000 автори са кандидатствали със свои графики, беше Международното биенале за графика, Ванкувър, Канада - 2010. След селекция бяха допуснати за участие 200 автори, а петима - отличени с награди.

С Първа награда беше отличен Велико Маринчевски за работата си „Усещане на природата“. Други награди, които е спечелил са посочени в биографията му по-долу.

Художникът е поканен за участие в Биеналето на графиката в Кремона, Италия през 2011 г.

Велико Маринчевски работи главно в техниките офорт, акватинта и суха игла. Той е изградил характерен почерк – с фин рисунък, деликатна нюансировка и градация на черното на обобщените силуети и форми.

Изложба
ПОСОКИ И ОТРАЖЕНИЯ
живопис и графика
Велико Маринчевски
2 - 14 декември 2010
галерия Ракурси


 

More from View Sofia

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 6 дни

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?