Следва

Гениалните прости неща: Портокалови корички в шоколадова прегръдка

Скандал с АнтиСПИН клип! Какво разбуни духовете на обществото?

Поредният скандал, предизвикан заради грубичък антиспин клип, е новина номер едно от вчера, когато беше...

All About Life преди 13 години

Поредният скандал, предизвикан заради нетипичен антиспин клип, е новина номер едно от вчера, когато беше официалният ден за борба с коварната болест.

Клипът всъщност е под мотото "Презерватирай се" показва нагледно и с груби евфемизми начините на заразяване със Хив вируса, което доста разсърди българските граждани.

Потресени от главния герой – зеленият вирус, който атакува имунната система, гражданите се обявиха срещу кампанията именно заради бруталното послание, което всъщност много просто и незавоалирано казва колко лошо ще си изпатиш, ако не внимаваш.

"Знаете ли откъде ви влизам? През парадния вход и през задния двор, пробвам и през свирката", казва зеленият анимиран вирус, а стрелки сочат пътя на „влизането”.


Клипът вече беше разпространен по някои телевизии, а възмутени граждани направиха подписка във Фейсбук срещу езика и кадрите в клипа, съобщиха от Дарик радио.

Камен Воденичаров, който е ръководител на творческия екип, уточни, че видеото не е одобрявано от Министерство на здравеопазването, но участва в кампанията "Презерватирай се" и видеото беше качено на сайта на неговата програма за превенция на ХИВ.

Освен от лошия език, гражданите са възмутени и от сумата за изработката и пускането му - 11 хиляди лева, взети от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Една доста добра сума, която, според нас, си струва, ако клипът има ефект, а той определено ще има, особено след заформилия се скандал.

По думите на Воденичаров целта на клипа е била да провокира и това е постигнато с развихрилата се дискусия.

Аргументите и на едната, и на другата страна обаче са приемливи:

Камен Воденичаров: "На базата на видеоклипове и на анимации, които се правят във Франция, Германия, където нещата са много брутални, след провеждане на фокус група с млади хора, при положение, че имахме два варианта - един по-лек и този, които е по-провокативен, младите хора избраха точно този клип. Отговорността е наша. Целият творчески екип заставаме зад клипа. За първи път на 1 декември стана толкова голяма дискусия - и в онлайн пространството и в другите медии. Какво друго, освен брутално послание да отправим към нашето заспало общество, за да се събуди и да види този проблем".

Гражданите: "Клипът на антиСПИН кампания 2010 е отчайващо груб и използва нехайно отношение и долнопробна лексика, недопустими за кампания, чиято тема са животът, смъртта, щастието и нещастието на много хора", се пише в официално протестно писмо.

Истината е, че СПИН не щади нито млади, нито стари, и в този случай клипът достига до целевата си група, а именно тийнейджърите, на които при други завоалирани послания трудни би могло да се привлече вниманието.

И все пак, въздействието е сигурно и върху възрастните, които непрестанно четат върху кутията с цигари, че пушенето ги убива бавно. Защото посланието трябва да е директно, особено когато става дума за животоспасяващи съвети и мерки.

Но така или иначе към бича на съвременния отворен към всичко ново и интересно свят тряб се гледа сериозно и една такава кампания трябва също така да запознае младите с методите на заразяване, кога и къде да се изследват и как всъщност е важно да вниват повече с партньора, когото не познават, отколкото с презерватива.
 

More from View Sofia

More All About Life

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 13 часа

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 13 часа

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.