Следва

Софийски потайности - Цар Калоян

Няма нищо случайно

Младите жени са подложени на по-голям риск по отношение на репродуктивното си здраве. Това е една от основните причини за националната кампания...

Health преди 16 години

Младите жени са подложени на по-голям риск по отношение на репродуктивното си здраве. Това е една от основните причини за националната кампания за промоция на употребата на презервативи от младите момичета. “Няма нищо случайно. Използвай презерватив" е мотото на UNFPA България, с което стартира инициативата през Юли 2007 година. Основната цел на кампанията е да разпространява сред момичетата увереност и мотив за безопасно сексуално поведение, особено във възрастта между 15-17 години.

Тенденциите, които провокират лятната кампания да бъде насочена към момичетата, са: за това младите хора да започват сексуалния си живот на около 17 години; да бъдат информирани за това, че употребата на презерватив, може да ги предпази от ХИВ/СПИН; Сексът без предпазни средства много често е комбиниран с други рискови поведения – употребата на алкохол, наркотици

Страната ни е сред страните с най-висок процент на абортите, включително по отношение на средния брой аборти, които се падат на една жена.

Според данни от Националния комитет по профилактика на СПИН и полово предавани болести към Министерски съвет около 67 % от инфектираните с ХИВ в
България са мъже и 33 % - жени.

Около 25 % от всички ХИВ-позитивни лица са във възрастовата група 15-25 г. Запазва се тенденцията водещ да бъде половият път на предаване на инфекцията – 87 %, кръвен път – венозна употреба на наркотици – 9 % и кръв и кръвни продукти – 3 %, oкoло 1 % са инфектирани по вертикален път (майка-дете ).

През 2006 г. се наблюдава драстично спадане на долната възрастова граница при заразените с ХИВ. Най-младият инфектиран с ХИВ мъж е на 16 г., а най-възрастният - на 61 г. При жените най-младата инфектирана с ХИВ е на 18 г., а най-възрастната - на 62.

Националната кампания “Няма нищо случайно. Използвай презерватив.” официално ще приключи в средата на Септември 2007 г.

More from View Sofia

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.