Следва

Бъдни вечер по Цвета Маркова. Асеновградски постни лозови сармички

Необичайно и от хартия

Обикновено във ViewSofia ти показваме качествен дизайн от цял свят, който е постигнат с високи технологии и...

All About Life преди 13 години

Обикновено във ViewSofia ти показваме качествен дизайн от цял свят, който е постигнат с високи технологии и скъпи материали.

Последното не винаги трябва да е закон за добрия дизайн и тази седмица искаме да споделим с теб дизайн тип Направи-си-сам – направен изцяло от хартия и със същото високо качество.

Тъкмо навреме за Коледната украса, ако още не си я задействал, идват няколко гениални идеи. Всъщност 6 на брой:

1. „Papillons Graphiques” e една малка колекция от 9 декоративни хартиени пеперуди с различни дигитални принтове.



Защо хартиени пеперуди? Както казва дизайнерът Chris Waind, така всеки може да има една по-хуманна колекция от пеперуди. Пеперудите са направени от твърда акварелна хартия за да се запази текстурата. Като изключим алуминиевата кутия, в която се съхраняват, всичко което ви е необходимо, е принтер, ножица и въображение.

2. „Paper Mache Armchair” e един вестникарски стол. Буквално.



Като част от кампанията/рекламата на вестника Metro (безплатен британски вестник) за „иновативна и креативна употреба на стари вестници” дизайнерът Majid Asif решава да си направи кресло. Основата е евтино надуваемо кресло, а обвивката е папие-маше от 120 пласта вестник! С такава ниско технологична изработка всяко кресло е уникално и по него може да се добавят още безброй пластове, които да го заздравят или променят.

3. „Packaging Lamp”
е лампа, която същевременно е и опаковката си.



Дизайнерът David Gardener решава да направи една супер ефикасна лампа – и го постига, като прави хартиена лампа, която се разрязва на две и вътре се намират кабелите и крушката. Така лампата се превъща в „кутията” на продукта и самия продукт едновременно!

4. „А3 Animals” е серия животински маски направени от обикновена офис хартия с размер А3.



Холандецът Michael Schoner ги прави по много лесен начин – принтира се прост геометричен мотив, който да отговаря на сгъвките на хартията, след което си слагате маската на главата и започвате да се блъскате в покъшнината, защото като част от дизайна няма дупки за очи. Ако искате да опитате сами, може да направите собствен дизайн, или да отидете на сайта на Schoner, откъдето да изтеглите животните като PDF: http://www.michaelschoner.de/beta/index.php?/projects/a-3-animals/

5. „Pulp” oт Jo Meesters e колекция водоустойчиви хартиени съдове.



Съдовете са направени от хартиена каша (суровият материал точно преди крайната обработка в производството на хартия), която е обмазана с полиуретанова смола. Така хартията се пресова, за да придобие форма, а смолата я заздравява и предпазва от вода.

6. „Paper rings” на дизайнерите TT:NT са колекция страхотни пръстени! Цели 12 пръстена се събират само на един А3 лист.



Когато ви трябва пръстен – просто внимателно го отделяте от листа, сгъвате го по указания начин и готово! Единствената уловка е че хартията е рязана с лазер, но не трябва да забравяме че всичко се постига с достатъчно търпение...
 

More from View Sofia

More All About Life

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 1 ден

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 1 ден

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.