Следва

Другият аромат от д-р Гатев

Дигитална живопис и метални скулптури в галерия "Индустриална"

Картини, наподобяващи огнени вулканични реки, застинали сенки, сребристи лунни пейзажи...

Events преди 13 години

На чаша вино в компанията мистични метални фигури сред огромни абстрактни платна се събраха вчера вечер хора на изкуството, бизнеса и медиите в галерия „Индустриална”. Домакини на арт събитието бяха големите художници Йонов&Йонов, а поводът - откриването на първата съвместна изложба на баща и син.

ТВ водещият Ути Бъчваров, председателят на СЕМ – доц. Георги Лозанов, Мишо Заимов, маестро Живко Петров, Ивайло Караньотов и други бяха сред гостите, дошли да поздравят авторите. За мелодичния джаз, който перфектно кореспондираше с артистичната атмосфера, се беше погрижила музата на Евгени Йонов – певицата Белослава.

Експозицията съчетава абстрактни компютърно генерирани изображения и извънземни метални скулптури с обща тема ВИДИМО/НЕВИДИМО. Това е първа съвместна изложба на двамата големи художници и може да бъде видяна до 30 декември на ул. Индустриална 11.





Живописните композиции на проф. Божидар Йонов, създадени със средствата на дигиталните технологии, оживяват върху платното, някои от които ръчно обработени с акрилни бои и лакове. Бившият ректор на Националната художествена академия неслучайно си е завоювал титлата „майстор на плаката” и на различните форми на графичния и пространствен дизайн.

Понастоящем преподавател по графичен и пространствен дизайн, проф. Йонов с новаторски маниер и характерен личен почерк пресъздава в абстрактни композиции и форми настоящите си творби. Авторските фотографии са грундове, дигитално увеличени и трансформирани в цветове и фактури, напомнящи абстрактния експресионизъм, заредени с енергията на съвремието.





Самите картини наподобяват огнени вулканични реки, застинали сенки, сребристи лунни пейзажи, пурпурни скали… изобразени върху технореалност от мечти.

Свръхестествените образи от платната на Йонов-баща по тайнствен начин кореспондират с металните фигури на сина Евгени Йонов. Също възпитаник на НХА, близо 20 години Йонов-син работи в сферата на графичния и екстериорен дизайн, метална пластика и компютърно-генерирани изображения. Скулптурите от скрап на стари ловни оръжия представят чудновати екземпляри на флората и фауната, фантастични обитатели на морския свят.





Птици с тежки метални криле от гилзи, като че ли всеки миг ще се раздвижат и понесат; роботизирани риби с хриле от пружини и метални пластини, човешки черепи от железни ключове – се събуждат сред купчините ненужно бракувано оръжие. Изхвърлените пистолети и стари руски пушки дават живот на свръхестествени същества, емоционален израз на състоянието на художника.





 

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.