Следва

Коледата... и по френски

Свински медальони в ароматни треви с гарнитура от крехки аспержи и три вида сос. Коледa по Мария от LaMartinia

Неизбежно е! Във времето преди Коледа ни топли само илюзията за чудния семеен обяд на голямата богата...

All About Life преди 13 години

Неизбежно е! Във времето преди Коледа ни топли само илюзията за чудния семеен обяд на голямата богата трапеза, сред най-близките ни хора.

И сред поредицата от Най, Коледата, облечена в НАЙ-хубавите ни фантазии, се оказва и сред НАЙ-очакваните събития през годината.

Дали е защото ни събира заедно или защото ни отвлича от тривиалните задължения, този празник все още ни кара да правим странни, но ужасно любими и познати неща. Като например да редим играчките по елхата, да кичим дома със светещи лампички и да печем курабийки на фона на обичайния коледен филм по телевизията.

И за да пуснем съвсем Коледния дух, заключен в нас, направихме за теб една поредица от най-вдъхновяващите коледни ястия.

Разбира се, на помощ повикахме най-добрите импровизатори в кухнята – именно кулинарните блогъри.

Всеки ден на страниците ни неизчерпаемият източник на идеи в интернет пространството, наречен океан от блогове, ще ти показва по една авторска рецепта, ексклузивно за ViewSofia.

Четвъртият ни гост е Мария Илиева

http://lamartinia.blogspot.com/



Хора.
Емоции.
Вкусове.
Аромати.
Звуци.
Пътища.
Паузи.
Пикове.
Колебания.
Цветове.
Срещи.
Разклонения.
Форми.
Погледи.

Вдъхновението намира смисъл във всичко. Остава ние да намираме смисъл в него
, пише за блога си Мария Илиева.

И всъщност, Мария не намира удоволствие само в кулинарията. Снимки оттук-оттам, идеи за украса, мода за вдъхновение, интериор и дори събития са част от личното й пространство.

А какво ни сготви тя ли? Един много вкусен Коледен обяд, който само звучи сложно, но всъщност, както навсякъде, и тук всичко зависи от желанието! И вдъхновението, разбира се:

"За един подобаващо привлекателен и ароматен коледен обяд, когато всички са около масата, а вие нямате една камара време за суетене в кухнята, се нуждаете от лесна, ефектна и празнична рецепта. Колкото по-дълго и засукано е заглавието, толкова по-добре за вас, задължително ще блеснете. Коледа е все пак, никой няма да ви прости едни голи парчета месо. А да пъхаш ръце в огромна сурова пуйка на 25-ти сутринта, ми се вижда почти сюрреалистично.

Е, за вас избрах именно такъв вариант. С лек и балансиран вкус, отчетливи, но хармониращи аромати и добре изглеждащи в чинията продукти. Не се шокирайте от заглавието, нито е сложно, нито изисква грандиозни кулинарни умения. Само набавяте продуктите и спазвате инструкциите. Елементарно, точно и ясно.

Ако не обичате аспержи, или не откривате по магазините, можете да ги замените с брюкселско зеле, броколи или картофи, сосовете им пасват достатъчно добре. За аспержите е важно да са тънки, млади и свежи (звучи почти като мачистки лозунг, хаха).



Свински медальони в ароматни треви с гарнитура от крехки аспержи и три вида сос
Приблизително време за приготвяне: 1 час и 30 мин.
Порции: 4 бр.




• 1 кг аспержи
• 500 гр. свинско бонфиле
• 3 жълтъка (за сметановия сос)
• 150 гр. масло
• Настъргана кора на 1 портокал
• Сок от ½ лайм/лимон
• 200 гр. течна сметана
• 4 жълтъка (за портокаловия сос)
• 2-3 стръка пресен лук
• 2 добре узрели домата
• 1 зелена чушка
• 1 краставица
• 40 гр. лук (една малка глава)
• 1-2 суп. лъж. балсамов оцет (по желание)
• 6 супени лъжици зехтин
• Ароматни пресни подправки: (за месото) – риган, мащерка, босилек, розмарин (или други според вашия вкус)
(за зеленчуковия сос) - мента
• Сол и пипер


По реда на приготвяне:

Аспержи
Измийте ги внимателно. Обелете грубата кора от долната им част и ги подравнете на дължина. В тенджера оставете да заври подсолена вода и поставете аспержите. За по-тънки - оставете ги 25-30 минути, за по-дебели - около 40 минути. Преди да ги извадите, пробвайте дали са омекнали с вилица. Ако ги консумирате веднага, извадете ги от водата непосредствено преди сервиране. Ако ги съхранявате в хладилник, подсушете и покрийте с алуминиево фолио, за да не изсъхнат.

Свински медальони
Нарежете бонфилето на шайби и ги начукайте леко. Посолете и поръсете с прясно смлян пипер. Полейте със струйка зехтин и добавете накъсаните пресни зелени подправки. Оставете в хладилник за около час.
В силно нагорещен тиган без мазнина поставете медальоните. Намалете леко огъня. Нужни са им буквално по 2-3 минути на страна, до зачервяване на краищата. Внимавайте да не прекалите с термичната обработка, за да останат крехки. Не ги обръщайте с вилица, а с щипка, за да се запазят соковете на месото.



Сос 1 – сметанов с пресен лук
Смесете течната сметана с трите жълтъка на водна баня. Бъркайте непрекъснато до сгъстяване. Пробавете сол и пипер на вкус. Преди сервиране, поръсете с нарязаните пера пресен лук.

Сос 2 – зеленчуков с прясна мента
Обелете доматите и отстранете семето. Нарежете ги заедно с обелената краставица и лука на съвсем ситно. Прибавете зехтин и оцет (по желание) и сол и пипер на вкус.

Сос 3
– портокалов със сок от лайм
На умерен огън и водна баня смесете 4-те жълтъка с настърганата портокалова кора. Добавете на порции маслото. Бъркайте непрекъснато до хомогенизиране на сместта. След това изсипете и сока от лайм. Сол и пипер на вкус за завършек.



Сервирайте умерена порция в разточително голяма чиния и гарнирайте с резен лайм и зелени подправки. Виното, което прави компания на медальоните даже и не мисля да го споменавам, просто е задължително!

Желая ви хармонични и щастливи празници и победоносна Нова година!"

Още от поредицата:
Бъдни вечер по Магдалина от "Гладната Акула": Домати с ориз, стафиди и кедрови ядки
Бъдни вечер по Цвета Маркова. Асеновградски постни сармички
Коледни сладки по Луиз от Salted Lemons: Канелени звезди

More All About Life