Следва

Бавно-печена свинска плешка с глазура от мед и подправки за Коледния обяд по Крис от My Soul Kitchen

Коледата... и по френски

Кулинарното ни пътешествие този път ни отвежда по земите на Краля-Слънце, тримата мускетари и Д’Артанян, като...

All About Life преди 13 години

Кулинарното ни пътешествие този път ни отвежда по земите на Краля-Слънце, тримата мускетари и Д’Артанян, като с огромно удоволствие ще споделим малко от френските коледни традиции,а заедно с това и една типична френска рецепта, с която да украсите празничната трапеза – прочутото Коледно пънче.

След като ти разказахме историята на традиционния английски пудинг, идва ред на Коледа по френски маниер!
Защото добрите идеи, никога не са достатъчни.

Френското „Noël“ произлиза от „les bonnes nouvelles“, в превод – добрата новина, а именно – новината за раждането на Исус Христос.

Фокусът на коледната украса във Франция е пресъздаването на сцената на рождеството на малкия Исус, наричана „Сrèche“.

За целта се използват малки глинени фигурки - „santons“, или „малки светци“. Те представят Светото семейство, овчарите, тримата влъхви.

Майсторството, с което се изработват малките цветни фигурки е зашеметяващо, а моделите обикновено се предават от поколение на поколение още от 17ти век. През целия декември фигурките се продават на обичайните коледни панаири в цяла Югоизточна Франция.



В Южна Франция семействата поставят в камините си пънче, което гори от Бъдни вечер до Новогодишната нощ. В българските православни традиции се нарича Бъдник.

Преди векове, част от пънчето се е използвала за направата на клинове, с които се сглобявало ралото, за да бъде богата реколтата.

Традиционната коледна празнична вечеря във Франция обикновено се състои след литургията на Бъдни вечер. Нарича се „le reveillon“, а основните ястия варират в зависимост от различните региони. В Елзас на празничната трапеза поднасят пълнена гъска, в Бургундия популярна е пуйката с кестени, докато в Париж и околностите му се сервират основно стриди.

Разбира се, никоя френска коледна вечеря няма да е завършена без традиционния коледен кейк, най-често шоколадов, във формата на коледно пънче, наричан „Buche de Noel“.

А ето как да си приготвим това кулинарно изкушение, ако искаш твоята Коледа да е „по френски”

Коледно пънче (Франция)



Необходими съставки:
2 ч. ч. сладка готварска сметана
½ ч. ч. пудра захар
½ ч. ч. неподсладено какао на прах
1 ч. л. ванилова есенция
6 жълтъка
½ ч. чаша бяла захар
1/3 ч. чaша какао на прах
1 и ½ ч. л. ванилова есенция
1/8 чаена лъжичка сол
6 белтъка
¼ ч. ч бяла захар
допълнително пудра захар за поръсване

Начин на приготовление:
1. Загряваш фурната на около 200 градуса. Покриваш с хартия за печене продълговата форма за кекс с размери 10х15. В голяма купа разбиваш смената, ½ ч. ч. пудра захар, ½ ч. чаша какао и 1 чаена лъжичка ванилия, докато се получи гъста, хомогенна смес. Остави за известно време в хладилника.
2.
В друга голяма купа с миксер разбий жълтъците с ½ ч. чаша захар, докато сместа побелее. Размеси 1/3 ч. чаша какао, 1 и ½ чаена лъжичка ванилова есенция и сол. В голяма стъклена купа разбий, използвайки чисти бъркалки, белтъците до получаване на мека пяна. Бавно добави ¼ ч. чаша захар и бъркай, докато захарта се разтопи. Бързо прибави сместа от жълтъците към тази от белтъци. Разпредели получената смес в предварително приготвената форма за кекс.
3. Печеш за около 12 до 15 мин. в предварително загрятата печка. Поръси чиста бяла кърпа за съдове с пудра захар. След като извадиш изпечения кейк от фурната, отдели с нож, минавайки по ръбовете на формичката, и обърни топлия сладкиш върху кърпата. Отстрани хартията за печене. Навий на руло с помощта на кърпата. Остави да изстине.
4.
Развий кекса и намажи с какаовия пълнеж, като оставиш половин сантиметър от края. Навий кекса. Намажи отгоре с останалата част от какаовата смес. Обърни с долната част върху чиния за сервиране. Остави да престои в хладилника преди да сервирате.

В Провансалската област се чества особен празник – Дванадесетата нощ, нощта преди Богоявление. Традицията повелява същата вечер да се изпече популярен във Франция коледен десерт, наричан сладкишът на Краля. Кейкът е декориран със звездички, корони, дракони и цветни мотиви, като вътре се поставя специално бобено зърно или дребно бижу. Този, на когото се падне парчето с бобчето, бива наричан „цар“ през новата година.

Този сладкиш е популярен още от 19 век и до днес краси празничните трапези във френскоговорящия Квебек, Канада, където старите обичаи са запазени и се практикуват.

Надяваме се да сме провокирали любопитството ви с това празнично предложение и сме сигурни, че децата много ще се забавляват, докато го декорират.
 

More from View Sofia

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 5 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.