Следва

Бъдни вечер по Йоана Петрова от Кулинарно – в кухнята с Йоана: Вълшебна зеленчукова пита

Когато си в Берлин, прави като Берлинчани - иди на Коледния Базар

Само няколко дни преди Бъдни вечер е време за ударна доза празнично настроение и какво по-добро място да си ...

All About Life преди 13 години

Само няколко дни преди Бъдни вечер е време за ударна доза празнично настроение и какво по-добро място да си я набавиш от традиционен коледен базар.

Облечи най-топлото палто, увий шала около врата и се разходи с нас из зимен Берлин, където в подножието на телевизионната кула ще откриеш един от най-красивите коледни базари, за който ще ти разкаже кореспондентът ни от Берлин Надежда Мешева.

За няколко седмици в годината огромният площад пред берлинското кметство се запълва с десетки дървени колибки и щандове, а Фонтанът на Нептун се превръща в център на ледена пързалка.

“Коледният базар пред Червеното кметство”
, както го наричат берлинчани, все още няма зад гърба си вековна традиция, но гарантирано ще те омагьоса с приказната си атмосфера.

Пълната му красота се разкрива с настъпване на вечерните часове, когато хилядите блестящи лампички на щандовете се превръщат в магнит за тълпи от туристи и местни жители.



Първа стъпка към празнично настроение и задължителна част от посещението на всеки коледен базар е греяното вино. Подсладеното, подправено с канела, карамфил и резенчета лимон, вино е доказано средство в борбата с минусовите температури, а горещата чаша ще стопли не само душата, но и измръзналите пръсти на ръцете.

Всеки майстор има свой начин за приготвяне на “Glühwein”, така че да се открие най-добрата рецепта не е лесна задача и изисква да се обиколят поне няколко различни щанда. След второто питие студът става поносим и разходката може да продължи. А изкушенията дебнат от всеки ъгъл... Аромат на печени кестени, карамелизиране бадеми, залети с шоколад плодове и току-що изпечен сладкиш изпълват въздуха и карат стомаха ти да закъркори от глад. Нещо сладко или може би традиционен вурст на скара? Изборът е труден и обикновено приключва с опитване от всичко и то не по малко.



Но кулинарните предложения далеч не са всички атракции, които базарът предлага. Ако все още нямаш подарък за семейство и приятели, тук могат да се намерят най-различни сувенири, бижута или коледна украса.



Особено впечатляващи са дървените украшения и играчки – коледните пирамиди, както и малките фигурки на пушещи човечета, войници и орехотрошачки са част от саксонската традиция и от столетия се изработват ръчно в градчетата на Ерцгебирге.



Без съмнение обаче на фона на зимната нощ няма по-красив щанд от този със светещите коледни звезди.

В единия край на базара се издига 50-метровото виенско колело. Затворените му кабинки ще те понесат във въздуха и ще оставят морето от лампички дълбоко под теб, за да ти разкрият спираща дъха гледка към центъра на Берлин.



А само на няколко метра от него реставрираната старинна въртележка като с магическа пръчица ще те върне в детските години.



И накрая, за да не забравим, че Коледа преди всичко е Рождество Христово, ще поспрем пред църквата Св. Мария, където е подредена традиционната коледна ясла – фигури в човешки размер, пресъздаващи сцената на рождеството.

Е, усети ли вече магията на Коледа!?
 

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 6 дни

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 4 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 4 дни

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.