Следва

Ателие за самочувствие Ivanel

Есен в 70-те, повеляват pre-fall колекциите

70-те са белязани от различни социални движения – срещу войната във Виетнам, феминистки, за опазване на...

All fashion преди 13 години

Дизайнерите повеляват – отново обръщаме поглед назад, този път към 70-те години на миналия век. Тенденцията е лесно забележима в pre-fall колекциите за есен 2011.

70-те са белязани от различни социални движения – срещу войната във Виетнам, феминистки, за опазване на околната среда…

Модата,разбира се, също се повлиява от тази вълна – стилът на 70-те е доста хипи, черпи идеи от музиката и киното. Индийски, флорални, животински десени привличат окото, както и дрехи, носещи духа на диското.

Знакови за 70-те са тесните в областта на раменете сака, разкроените в долната си част панталони, тип чарлстон, блузи с жабо, поли с А-образен силует, туники, макси дължини, а огромни очила и тънки шалове, допълват аутфита.


Икони като Бианка Джагър и Али Макгроу (aктрисата от емблематичния за 70-те "Любовна история") са истинско вдъхновение за тази тенденция.

Мъжете са свободни да оставят брадите си да пораснат, за афро-американците са характерни обемните, бухнали коси в стил Boney M, а женските прически варират от дълги и изправени до извити навън краища като при Фара Фосет.

С една дума – много, много бохемско.

Завладени от духа на това бунтарско десетилетие са дизайнери като Даян фон Фюрстенберг, Макс Азриа, Майкъл Корс, Ели Тахари, Оскар де ла Рента, Тори Бърч, Джейсън Ву, Лагерфелд за Шанел, Дона Каран, дизайнерите от Pringle of Scotland, Rag & Bone и още други.

Кройките са семпли, изчистени. Цветовете – смели съчетания на ярки с монохромни в черната, сивата, бежовата и тютюнево-зелената гама като при BCBG Max Azria и Даян фон Фюрстенберг.

Тори Бърч залага на хипи и етно десени, а дизайнерите от Ports 1961 предлагат стилни костюми в три части за работещите момичета.

Нека яхнем заедно с тях гребена на есенната вълна. А за слънчевите дни – не забравяйте очилата oversize!
 

More All fashion